Zemiakové cesto na škvarkové pagáče, ale aj na rôzne sladké pečivo (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Cesto je jemné mäkučké a vláčne.
30 minút príprava |
20-25 minút na 180-200 °C |
Postup
- V miske si pripravíme zemiaky+ vajíčko a zmiešame.
- pridáme napučané droždie
- a ostatné suroviny a zmiešame,
- aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme.Cesto by malo byť hustejšie preto,lebo počas kysnutia cesto zredne,aby nebolo veľmi mäkké.
- Vložíme ho naspäť do misky
- a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Cesto vysypeme z misky na dosku,
- a potom rozvaľkáme asi na 1,5 cm.Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami,/nie moc hrubo/.Polovinu cesta preložíme,
- a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 min. na doske zakryté podkysnuť.
- Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
Okrajky - orezky stačí iba pospájať,po upečení sa tie najsamprv pojedia.
- Kolieska uložíme na plech a potrieme žltkom a posýpeme semienkami .Upečieme.
- Dobrú chuť.
- Z tohto zemiakového cesta robievam aj na sladko koláče.Tieto sú plnené lekvárom.