Zemiakové cesto na škvarkové pagáče, ale aj na rôzne sladké pečivo (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Cesto je jemné mäkučké a vláčne.

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. V miske si pripravíme zemiaky+ vajíčko a zmiešame.
  2. pridáme napučané droždie
  3. a ostatné suroviny a zmiešame,
  4. aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme.Cesto by malo byť hustejšie preto,lebo počas kysnutia cesto zredne,aby nebolo veľmi mäkké.
  5. Vložíme ho naspäť do misky
  6. a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  7. Cesto vysypeme z misky na dosku,
  8. a potom rozvaľkáme asi na 1,5 cm.Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami,/nie moc hrubo/.Polovinu cesta preložíme,
  9. a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 min. na doske zakryté podkysnuť.
  10. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Okrajky - orezky stačí iba pospájať,po upečení sa tie najsamprv pojedia.
  11. Kolieska uložíme na plech a potrieme žltkom a posýpeme semienkami .Upečieme.
  12. Dobrú chuť.
  13. Z tohto zemiakového cesta robievam aj na sladko koláče.Tieto sú plnené lekvárom.