Zemiaková polievka so smotanou a údeninou (fotorecept)

Autor receptu: eviana

"Džudžo" - tak jej hovoril môj syn keď bol malý a nevedel ešte vysloviť slovíčko "ružová" ... jemne zafarbená aj dochutená paprikou (odtiaľto jej jemne ružový odtieň), s kúskami údeniny (u nás dnes párky, ale zvyknem dávať aj kocky údenej krkovičky, alebo dusenej šunky)... u nás celkom obľúbená, možno zachutí aj Vám :)

6-7
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ...pripravíme si suroviny (chýba tu mlieko, cibuľa, múka a koreniny)
  2. ...na masle a masti si dáme podusiť najemno nakrájanú cibuľu do sklovita
  3. ...pridáme na malé pásiky nakrájanú papriku (mala som červenú, ale aj zelená dá polievke zaujímavú chuť) a nastrúhaný cesnak
  4. ...pridáme nakrájanú údeninu
  5. ...na kocky nakrájané zemiaky
  6. ...dochutíme soľou, solčankou a mletým čiernym korením, pridáme pre farbu trošku mletej červenej papriky a zalejeme horúcou vodou
  7. ...pridáme bobkový list, čerstvú paradajku a bouquet garni (nemala som doma čerstvú vňať, tak som použila "kytičky", ktoré si dávam zamraziť - viazanička mladej cibuľky, zelerovej vňate, koriandrovej a petržlenovej - a necháme variť, kým sa neuvaria zemiaky do mäkka
  8. ...zo smotany, mlieka a múky si spravíme zátrepku
  9. ...ktorou jemne zahustíme polievku, necháme prevrieť cca 5 minút, aby sa uvarila múka zo zátrepky
  10. ...na záver celú polievku zjemníme smotanou na šľahanie - už len necháme prebublať. Záber ako vlievam smotanu mi akosi neuložilo... takže namiesto neho vkladám záber na šialené zmiešanie všetkého do kompaktného celku :)