Zemiaková polievka s parádnymi doplnkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Upratoval som mrazák a čo „nekukám“!? Z celofánového vrecúška na mňa žmurká za poriadnu hrsť sušených, vynikajúco voňavých dubákov. Na „vihodňarsku mačanku“ , alebo pod hovädzie málo a škoda. Čo s vzácnou dobrotou? Poradila mi Frézia68, milá priateľka z Varecha.sk – ta urob bandurkovu s čerstvými hubami a priruc tote sušene gribiki! Pridal som ešte aj svoju fantáziu a uvaril som túto vynikajúcu voňavú dobrotu s nadstavbou, alebo ak chcete, s aditívami. Poprobujce, okoštujce, ňeobanujece!

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. z bravčovej krkovičky som pred časom vyprážal rezne a v mrazáku mi zavadzali takéto tri kúsky dobre obrastených kostí, ktoré som dôkladne poumýval v studenej vode,
  2. vložil do hrnca, pridal bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, zalial ~ 3 litrami studenej vody, primiešal 2 PL soli; po 90`~ varenia som mal základný vývar, z ktorého som pozbieral penu.
  3. počas varenia vývaru som očistil a pokrájal stredne veľkú červenú cibuľu, cesnak, petržlen, mrkvu, stonky zeleru a zemiaky.
  4. do veľkého hrnca som nalial 3 PL olivového oleja, nastrúhal cibuľu a
  5. pridal dva veľké strúčiky nožom pretlačeného a na drobno pokrájaného cesnaku,
  6. počas krátkeho porestovania som pokrájal koreňovú zeleninu a na▲▲▲ zemiaky.
  7. jeden z nich som postrúhal na zahustenie polievky (málokedy používam na zahusťovanie múku).
  8. na orestovanú cibuľu s cesnakom som vložil pokrájanú zeleninu a zemiaky, premiešal a
  9. pridal ~ 2 PL domácej bravčovej masti a krátko podusil.
  10. pripravil som si k ruke sušené dubáčiky a
  11. pokrájal portobelo (doma by som určite použil to, čo by som našiel v Božej záhradke (pečiarku ovčiu, šampiňón poľný, suchohríby, … alebo inšó).
  12. zemiaky so zeleninou zalial vývarom pridal pokrájané i sušené huby, dochutil vegetou a priložil vetvičky čerstvého ligurčeka lekárskeho.
  13. nuž a keď sa na mäkko uvarila aj mrkva, išlo sa do finale; z kostí pooberané a pokrájané mäsko som pridal do hotovej polievočky spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou a krátko nechal prevrieť s pripraveným postrúhaným zemiakom.
  14. jednotlivé porcie som dozdobil bazaličkou voňavou; tanier s polievkou pre moju krajšiu a samnajlepšejšiu polovičku vidíte na titulke a ja som si k svojej pridal, ako vždy, burkovčiak chlebíka.