Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s kuriatkami na kopci (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nepoznám „našinca” (čo si počnem, keď už aj mne začala ôsma „10º” spomienkového veku), ktorý by si rád nezaspomínal na už do nenávratna dávno odídené detstvo a bujaré junácke roky.* Tak je to aj so zemiakovými, hubovými, …, zapraženými, rascovými, či chlebovými polievkami našich mamiek a babičiek. Často nás ohrievali aj na raňajky. Veď i v rádiách a v rozhlase po drôte bolo v priebehu týždňa opakovane počuť: „Na celom území Československa príjemné počasie, v košickej kotline mierny severný vietor"!

6-8
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Začal som s kuriatkami.
  2. Na rastlinnom oleji som na „sklovito“ krátko orestoval pokrájanú cibuľu a nadstavil ju čerstvým maslom.
  3. Medzitým som na „broky“ pokrájal halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem do uvarenej polievky) a na „slížiky“ vyše polkilový balíček kuriatok (darček od švagra Lacka).
  4. Nezabudol som na čerstvo pomletú borievku zo strání pri Turni nad Bodvou, ktorá polievke dodá príjemnú nostalgickú vôňu našeho domova.
  5. Cibuľa je pripravená, do hrnca som k nej pridal pokrájané kuriatka a „broky“ halúziek petržlenovej vňate, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a samozrejme aj borievku.
  6. Po zmiešaní už stačilo iba zopár minút podusiť a prikryté nechať dôjsť bez ohrevu!
  7. Na kompletizáciu zemiakovej polievky som použil tzv. podbankovskú technológiu, kedy som do hrnca uložil na 4 kúsky pokrájané stonky zeleru a zalial ich 2,5 litrom vlažného vývaru a posypal mletou sladkou paprikou. V rajnici som pripravil voňavú svetlohnedú 2-3-kovú zápražku a rozšľahanú vodou, cez sitko vmiešal do hrnca a priviedol do varu.
  8. Preložil pokrájané „klinky“ zemiakov a krúžky karotky a koreňa petržlenu, následne pridal odmočené sušené huby aj s tekutinou. Keď boli zemiaky polomäkké, pridal som aj pokrájané criminy (lesné šampiňóny, ale môžu byť bársaké čerstvé huby),
  9. pokrájané lístky petržlenovej a zelerovej vňate (240-250 ml i viac), dostali „zelenú“ až na úplný záver, ale už bez varenia.
  10. S 2-3 PL restovaných kuriatok na „kopci“, ako „toping“, v porcelánových miskách potom naša „krumpľačka“ dostala takúto podobu. Verte, že chutila všetkým!
  11. Do zvyšku dusených kuriatok som vmiešal asi 200 ml šľahačkovej smotany a použil ho na zálievku „minútky“ z kurčacích pŕs. „Šplhol“ som si u svojej „Komandat-ky“, ale aj u našej návštevy, ktorá tieto dva spôsoby prípravy kuriatok jedla po prvý raz!