Zemiaková polievka
Zemiaková polievka s kuriatkami na kopci (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nepoznám „našinca” (čo si počnem, keď už aj mne začala ôsma „10º” spomienkového veku), ktorý by si rád
nezaspomínal na už do nenávratna dávno odídené detstvo a bujaré junácke roky.* Tak je to aj so zemiakovými,
hubovými, …, zapraženými, rascovými, či chlebovými polievkami našich mamiek a babičiek. Často nás ohrievali
aj na raňajky. Veď i v rádiách a v rozhlase po drôte bolo v priebehu týždňa opakovane počuť: „Na celom území
Československa príjemné počasie, v košickej kotline mierny severný vietor"!
6-8 porcií |
30 minút príprava |
Postup
- Začal som s kuriatkami.
- Na rastlinnom oleji som na „sklovito“ krátko orestoval pokrájanú cibuľu a nadstavil ju čerstvým maslom.
- Medzitým som na „broky“ pokrájal halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem do uvarenej polievky) a na „slížiky“ vyše polkilový balíček kuriatok (darček od švagra Lacka).
- Nezabudol som na čerstvo pomletú borievku zo strání pri Turni nad Bodvou, ktorá polievke dodá príjemnú nostalgickú vôňu našeho domova.
- Cibuľa je pripravená, do hrnca som k nej pridal pokrájané kuriatka a „broky“ halúziek petržlenovej vňate, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a samozrejme aj borievku.
- Po zmiešaní už stačilo iba zopár minút podusiť a prikryté nechať dôjsť bez ohrevu!
- Na kompletizáciu zemiakovej polievky som použil tzv. podbankovskú technológiu, kedy som do hrnca uložil na 4 kúsky pokrájané stonky zeleru a zalial ich 2,5 litrom vlažného vývaru a posypal mletou sladkou paprikou. V rajnici som pripravil voňavú svetlohnedú 2-3-kovú zápražku a rozšľahanú vodou, cez sitko vmiešal do hrnca a priviedol do varu.
- Preložil pokrájané „klinky“ zemiakov a krúžky karotky a koreňa petržlenu, následne pridal odmočené sušené huby aj s tekutinou. Keď boli zemiaky polomäkké, pridal som aj pokrájané criminy (lesné šampiňóny, ale môžu byť bársaké čerstvé huby),
- pokrájané lístky petržlenovej a zelerovej vňate (240-250 ml i viac), dostali „zelenú“ až na úplný záver, ale už bez varenia.
- S 2-3 PL restovaných kuriatok na „kopci“, ako „toping“, v porcelánových miskách potom naša „krumpľačka“ dostala takúto podobu. Verte, že chutila všetkým!
- Do zvyšku dusených kuriatok som vmiešal asi 200 ml šľahačkovej smotany a použil ho na zálievku „minútky“ z kurčacích pŕs. „Šplhol“ som si u svojej „Komandat-ky“, ale aj u našej návštevy, ktorá tieto dva spôsoby prípravy kuriatok jedla po prvý raz!