Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život.* Narodil som sa do domčeka našej úžasnej babičky lady Ann a detské prebudenia sa do studených rán boli spravidla spríjemňované chlebovou, cesnakovou, zapraženou, či vajíčkovou polievkou. Ústredné kúrenie bolo v snoch a než sa rozhorel „kachľovec“, izba už rozvoniavala babičkiným, či mamkiným zázračne chutným dielom. Svoje funkčné povinnosti v kuchyni plním aj s láskavými spomienkami na moje dve dobré víly!

4-6
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetko potrebné pekne k ruke, aby som pri varení nemusel po kuchyni „lietať ako namydlený blex“. V hrnčeku naľavo sú namočené strúčiky cesnaku (ľahšie sa budú lúpať) a v mlynčeku hore, čersvo pomleté guličky suchej borievky - jalovca, ktoré používam vždy keď v jedle sú čerstvé či sušené huby (porcelánový kotlík na pravej strane).
  2. V polievkovom hrnci s olejom som orestoval pokrájaný zväzok zelenej cibuľky a postrúhanú žltú cibuľu i s pokrájanou klobásou.
  3. Potom nasledovali pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájaná hrubostenná paprika aj s usporenými „jadrovníkmi“, mrkva, petržlen, zelerové stonky i zemiaky.
  4. Po premiešaní a krátkom podusení som pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 2 PL pikantnej pochúťky „Salsa“, sladkú mletú papriku, korenie „Nahrin“.
  5. Po krátkom podusení som do hrnca vlial namočené huby aj s vodou.
  6. Dobre podusený základ som doplnil horúcou vodou (ak máte po ruke svoj vývar, tak šup tam s ním).
  7. Po krátkom spoločnom povarení som do polievky pridal zohriať pokrájané bravčové údené mäso a bohatú dávku nasekanej petržlenovej i zelerovej vňate (!!! NEŠETRIŤ !!! ... a trošku odložiť na dekoráciu pri servírovaní).
  8. Hotová „paleta farieb a vôní“ v tanieri, pripravená na degustáciu. Ale v tento jesenný čas byť doma, určite by som z „okolice“ Košíc doniesol košík zmesi čerstvých húb a to by už bola iná „krumpľačka s hubami“!
  9. Tentoraz sme k polievke jedli aj „cukeťák à la @Klukodvody“ alias podľa Jožky Senohrábka. „Bars šmačne“ až prudko jedlé a vysoko návykové... veď navarte, upečte a vyskúšajte aj Vy!
  10. Po 16 rokoch som konečne počas jesennej prechádzky v arboréte Des Moines našiel aj „rodinku“ žltých podpňoviek (po košicky podpiniek) a tak moja vzácna Pani po 41 rokoch jedla tú pravú čerstvohubovú praženicu na zelenej cibuľke, bohato posypanú lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate.