Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami a bravčovinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Väčšinu „váry“ prispôsobujem chúťkam mojej veliacej kapitán_admirálky. S „obyčajnou“ zemiakovou polievkou, aj keď so zmesou sušených húb s vôňou rodného Slovenska, by som u nej asi „nezabodoval“. Siahol som po chutnom výreze bravčoviny, a to už bolo „iné kaffé, alias to pravé orechové“! O každoročný „kontigent“ sušených húb sa mi starajú moji traja „dobrí abovsko- turňanskí Anjeli“, Ágika Borsíková, Víťko Krúpa a TibÝk Nagy. Nadosmrti ostanem ich vďačným dĺžnikom. Ale čím a kedy? „Ta co ja znam“?!

6-8
porcií
25-30 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. už pohľad „na nástup” ingrediencií dáva tušiť, že môžeme očakávať chutné finale; samozrejme zmes sušených húb zalejeme asi ½ litrom vlažnej vody
  2. to iba na porovnanie, kedy som v spoločnosti „vrtuľky” strúčikov cesnaku, zabral aj pohľad na tzv. sloní cesnak (elephant garlic), ktorý je síce obrovský, so spravidla štyrmi „strúčikmi”, ale čo sa jeho využitia v našej kuchyni, je prakticky „nulová”, lebo silu má „dengľavú”; jeden náš, teda klasický strúčik je výraznejší, ako celá hlávka slonieho. … ale poďme ho, variť zemiakovú polievku, „zušľachtenú” po mojom!
  3. na vyškvarených kúskoch údenej slaniny som do sklovita orestoval postrúhanú šalotku a pretlačené strúčiky klasického cesnaku
  4. čas na ich restovanie som využil na pokrájanie stonkového zeleru a „konárikov” petržlenovej vňate, ktorej lístočky dostanú „šancu zabodovať” až v závere varenia
  5. kúsky stoniek a konárikov som pridal k orestovanému šalotkovo-cesnakovému základu, zároveň s asi 50 mm kockami bravčového pliecka, ktoré keď „zbelelo” som posypal ML (mocca lyžičkou) čerstvo mletej borievky (jalovca), 3 KL soli, KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), PL mletej sladkej papriky a pol ML guľášovo-klobásová zmesi „KN-Urblik“ a so spomienkou na moju mamku, B. P. pridal aj tri veľké PL kápiového domáceho krému; po premiešaní, keď obsah hrnca dostal prevádzkovú teplotu,
  6. som ho zalial mäsovým vývarom a na menšom ohreve
  7. nechal vyše hodiny variť
  8. a dal som sa do prípravy druhej, tzv. „gruľkovej“, polovice polievky, kedy som opäť vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, na nej krátko, čo ja viem 3÷4 minútky, orestoval pokrájaný asi 200 mm kúsok póru,
  9. pridal na „gustušné” kocky pokrájané zemiaky, s KL soli, ML čMČK a PL mletej sladkej papriky, zamiešal, podusil
  10. … a túto „fintu” určite dobre poznáte! … ak chcem túto polievku hustejšiu, tak ju miesto múky, nadstavím surovým zemiakom postrúhaným na syrových „očkách” a po premiešaní
  11. pridal namočenú zmes sušených húb aj so šťavou,
  12. zalial vlažnou vodou, ale iba tak, aby som zakryl zemiaky, pridal pokrájané lístočky čerstvej petržlenovej vňate, zo 6÷7 minút povaril a
  13. priložil aj pokrájanú čerstvú hlivu ustricovú a po opätovnom 6÷7 minútovom povarení
  14. som obidva polotovary teraz zmiešal vo väčšom hrnci, nechal priviesť do varu, podľa potreby dolial vývar alebo horúcu vodu, povaril, dochutil soľou a čMČK a hotovo!
  15. k polievke, ozdobenej lístkami petržlenovej vňate, sme tentoraz prikusovali ciabattu! Chutilo, zožal som úspech a sladkú odmenu!