Zeleninová polievka

Zemiaková polievka s cuketkou a so špargľou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Zemiaková polievka bola odjakživa neodlúčiteľným sprievodcom nášho rodinného života už od mojej mladosti, detských i „šrácovských“ rokov. Pri jej varení som využíval všetky „fiškusy gazdiniaka v domácnosti“. Dnešný variant ma inšpiroval naším spoločným priateľom na „Vareške“, @Bugout-om, ktorému veľmi pekne ďakujem a ostávam jeho dlžníkom! Po predchádzajúcich dvoch opakovaniach som sa osmelil a dovolil som si realizáciu so svojimi nápadmi. Bugoutov postup som doplnil i o ružičkový kel a špargľu.

6-8
porcií
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z hlavičiek ružičkového kelu som odrezal tvrdé spodné časti (po prerezaní na polovicde ich použijem ako pečenú prílohu ku „ryľovanému“ kurčaťu (rozložiť, reznom hranou nahor, na dno pekáča s olejom, posypať soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti, piecť 12-14 minút na 200-210 ⁰C, otočiť pomocou kuchynskej špachtle, posypať hoblinkami masla a vzápätí dopiecť opäť pätnásť minút).
  2. Zo zväzku čerstvej špargle som vybral jeden „klások“, ohnutím ho prelomil a podľa neho odrezal dva zväzky; mäkšie „klásky“ som na 5-6 minút vložil do vriacej osolenej vody a poliate prepraženým maslom ich použijem ako prílohu, alebo ako dezert.
  3. Dolné časti „kláskov“ špargle som podľa potreby dočistil „škrabkou“ na zemiaky, pokrájal ich na 4-5 cm kúsky a 10-12 minút obvaril vo vriacej osolenej vode, s bobkolistom, celým čiernym a novým korením v závesnom sitku.
  4. Následne som ich rozmixoval v kuchynskom robote aj s vývarom a odložil na ďalší technologický krok.
  5. „Nakockované“ zemiaky som vložil k postrúhanej cibuli orestovanej na oleji a opiekol ich až začali chytať červenkastú farbu.
  6. Pridal som k nim plátky cesnaku,
  7. pokrájanú kytičku petržlenovej vňate aj s ich halúzkami, pokrájané zelerové stonky a
  8. polkolieska z asi 25 cm mladých cuketiek.
  9. Celú zostavu som posypal korením (vy si ich typ, výčet a množstvo môžete obmeniť podľa vlastných chutí a možností); po zmiešaní ju zo 10 minút spoločne orestoval a
  10. zalial horúcim vývarom zo špargle i ružičkového kelu (ak by bolo načim, mal som pripravenú aj vriacu vodu a hovädzí vývar, ale základný objem tekutiny bohato stačil).
  11. Keď polievka začala vrieť, vložil som do nej umyté lupienky ružičkového kelu a nechal ešte 10 minút dovariť. Medzitým som v chladničke našiel „zapotrošenú“ krabičku polosuchého tymianu, tak som ním ozdobil aj lupienky kelu.
  12. Hneď za horúca som polievku servíroval a podľa rady @Bugout-a k nej do tanierov pridal citrón Meyer pokrájaný na malé kúsky. Potvrdzujem, že s citrónom je aj táto polievka „eňo-ňuňo až prudko jedlá“. Meyer citróny, krížence rôznych citrusových plodov s mandarínkami, sú žltšie, mäkšie a o niečo sladšie. Vrelo a zodpovedne ich odporúčame aj do Vašej ctenej pozornosti.
  13. Do zvyšku polievky som vložil aj zostatok citrónovej šťavy a kôry aj s jej dužinou. Vážený a ctený @Bugout, ešte „krát“ veľmi pekne ďakujem za „nakopnutie“ a želám mnoho ďalších nápadov! „Bars nám šmakovalo“!