Zemiaková kaša

mardo - fotkamardo, 23. januára 2012
Zemiaková kaša
Foto: mardo
4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
250 ml
1
5 stoniek




Postup

  1. 1

    Možno sa Vám to bude zdať divné, ale ja nepridávam do kaše mlieko. Je to dôsledok toho, ako som sa to naučil. Zo včera nám ostalo mäsko na hríbikoch, takže dnes to budeme mať s kašou. Na jej prípravu budeme potrebovať zemiaky, smotanu, soľ, maslo, čierne korenie a petržlenovú vňaťku na dozdobenie. Zemiaky uvaríme a pretlačíme. Smotanu uvaríme tak, aby nám z nej zostala polovica. K zemiakom pridáme maslo a za stáleho miešania pridávame smotanu. Je dobre povedať, že počas pridávania smotany je kastról so zemiakmi stále na plameni. Nakoniec len dochutíme soľou, ozdobíme čiernym korením a petržlenovou vňaťou.

    Zemiaková kaša - obrázok 1

Diskusia k receptu

zdezda
hmmmm, aj smotana aj maslo ? lahodné a kalorické, robím smaslom a s vrelým mliekom, no niekedy aj bez mlieka, no využijem časť vývaru zo zemiakov, no môjmu mužovi taká kaša nechutí, vraj je planá, tak mu urobím podľa tvojho rcpt :-)
michsamant
tiez som videla v mnohych kucharskych programoch pridavat smotanu, aj pretlacas a nemixujes a myslim, ze cely tvoj postup je tak ako by mal byt, perfis
frezia68
Ešte štipku postrúhaného muškátového orieška :-) vynikoš!
mardo
Ďakujem, áno je to starý recept, každému zatiaľ chutilo, mal som len kladne ohlasy. A robím ju ručne, bez mixerov.
alexdidi
Mixovaná zemiaková kaša je mazľavá a nechutná,aspoň pre mňa.....
mardo
Áno, smotana a maslo jej dodá kremovost a chut. Určite nebude mazlava, taká sa mi ešte nepodarila.
alexdidi
Vieš,mne sa podarila raz,keď som sa ju snažila "vylepšiť" mixovaním ponorným mixérom,aby bola hladučká a vtedy bola mazľavá.Odvtedy ju už tiež len dobre pretlačím a vymiešam....
mardo
Ručná práca, je ručná práca. :-)
mardo
@michsamant
dakujem za prispevok, ono cela moja kuchyna je o tradiciach, o srdiecku a laske k jedlu. Nikdy sa nesnazim nahradzat ingediencie a vzdy varievam s cerstvych produktov, nepoznam prasky, mrazene ani kadejake bujony a vegety. snazim sa dostat z kazdej suroviny jej chut a vonu. o tom je moja kuchyna.
frona
@mardo myslím si, že to, čo varíš, nie je zemiaková kaša ale pyré. Zemiaková kaša(klasická) sa nerobí ani s maslom ani s mliekom ani so smotanou. Len sa uvaria zemiaky, potlačia a zahustia múkou. Nechajú sa "vyfukovať" niekoľko minút a kaša (fučka) je hotová. :-)))))))
mardo
@frona
dakujem za nazor. to co varim je kasa. takto som sa ju v cechach naucil. na pyre sa pouziva horuce mlieko a maslo a vyslaha sa to cele. to je pyre.
bambulka51
mne sa páči -ručne mixovaná kaša-veď prv sme ju inak ani nerobili-ale ja by som už takú so smotankou a maslom nezvládla asi by ma ťažila.Ale pre mladší ročník- môže byť.
mardo
@bambulka51
dakujem, ono ano zda sa to byt tazke ale nieje. aspon mne to tak nepripada. mozno mam fakt malo rokov a neviem to posudit.
jerica
výborné , ja som bola z domu naučená aj žĺtko dávať,ináč @ vitaj aj s receptami,máš ich perfektné jediteľné :-)
mardo
@jerica
dakujem, ano pocul som o tom, mne to tam uz nepasuje. neviem. ;-)
sjuz
tiež nedávam mlieko, ale sladkú smotanu a maslo, alebo bravčovú masť. mňam:)
orchidea
tak to musím vyskúšať s tou sladkou smotanou, zaujímavé, ešte som to nepočula ja robievam s mliekom
evanaaa
Tiež zvyknem dávať smotanu alebo pol na pol, s mliekom a maslo je tam samozrejmé, ale či so smotanou alebo s mliekom aj pre mňa je to pyré, ako píše @frona , kaša je len tá " fučka", ale možno nezáleží, ako to kto volá ale ako to chutí. A nikdy som nepoužila mixér, ale metličku a varešku. @mardo , si dôsledný a všetko sa snažíš robiť perfektne, neodflákneš to, pekné najmä u muža.
A odpovede ku komentom nemusíš dávať zvlášť, môžeš ich napísať v jednom komentári, aj tak si prečítame.
janger
Davala som uz aj ja smotanu, ale som ju nezvarala na polovicu, ale skusm aj tak. Vdaka za tip. Robila som aj s creme fraiche, aj to bolo dobre. Teda aspon nam to chutilo.
mardo
Ďakujem, mám z vašich komentárov radost. Vyskusajte a dajte mi vediet. Budem rad.
frona
Ozaj je to len o názve @mardo .Iný kraj, iný mrav......Nebudem to ďalej rozoberať.......
viera1
@evanaaa ,keď si objednáš v reštaurácii zemiakovú kašu,očakávaš fučku ? Pyré je len prevzatý názov pre kašu,takže je to jedno a to isté.
arasidka
Mardo, cícím tú chuť toho krumplového zázraku - mňam - ale ja tomu hovorím pyré. Ale ak chceš, skús pravú zemiakovú kašu - zv. fučka, lebo má svoje opodstatnenie tak sa menovať, pridávam recept:

Dľa chuti si očisti potrebné množstvo zemiakov - ktoré nakrájaj na tenké kolieska, omyté zalej vodou, jemne prisoľ a nezaškodí, keď do toho pridáš lyžicu bravčovej masti, ak je po ruke.Vody pridaj toľko, že nad krumpolcami bude hladinu cca 2 cenťáky.
Nechaj variť dovtedy, pokým sú zemiaky riadne uvarené - a potom ich pomágaj v tej vode, alebo zober ručný mixér a riadne ich rozmixuj aj s tou vodou,a to na ohni - jemnom,slabučkom ohni, lebo začneš počas varu pridávať hrubú krupicu - po troške, miešaš, ďalšia troška krupice a furt miešaš, miešaš, neprestávaš, lebo keby si na chvíľku prestal, tak by si zrazu sám pocítil, prečo sa táto kaša volá "fučka", a tak, keď si myslíš, že je už dosť tej krupice, bo oko tiež neoklame, tak ju ešte za stáleho miešania necháš asi minútku variť, aby sa krupica napila tekutiny, nabobtnala a dobre sa prevarila.
UPOZORNENIE: Ak ju chceš konzumovať hneď, radím ti - nakrájaj cibuľku, na oleji osmaž do červena, na tanieri na kašu rozotri aj s trochou toho mastného, do pravej ruky lyžica, do ľavej hrnček so studeným mliekom a môžeš začať jesť. Niektorí naši chlapi v rodine si dajú ešte po ruke krajec čerstvéího chleba, vraj to má iba vtedy tú pravú chuť.
No ale, ja ti radím, zober kastról s kašou, daj ju niekde do chladna a vyčkaj do druhéh dňa. Medzitým si priprav, alebo zožeň bravčového oškvarky, tie nakrájaj na dno panvice, pridaj trochu bravčovej masti, a hybaj pre kastról s kašou. Keď pokrývku zdvihneš, nezľakni sa, neuvidíš tam kašu, ale hrudu bledého čohosi, čo musíš nožom krájať a ukladať na panvicu, rozotierať lyžicou a nechať ju pekne ohriať na tých oškvarkoch, Keď už cícíš vôňu oškvarkov až v tretej miestnosti od šporáka, pekne kašu poprevracaj, a nechaj ju trošku-trošíčku osmažiť od spodku do červenkastej farby. Potom si to daj na tanier a k tomuto sa zase hodí niečo kyselé - my máme najradšej čalamádu a úplne super je čerstvá kyselá kapustička, pekne rezajúci pri prehĺtaní od fajnej kyselosti. Tak dobrú chuť
/Dnes varím kôprovicu s knedľou, k tomu viedenské párky a vajco na tvrdo - neskaj sa mi nechce pri šporáku stáť dlhšie ako hdinu !/
frona
supéééééér @arasidka . Tak takýto podrobný návod (mimochodom presne tak to robíme okrem krupice) som nečakala..... mňam už teraz sa mi zbierajú slinky. Ja tiež ten chlebík k tomu milujem....to je tá pravá kaša. :)))))))
mardo
A ďakujem za recept, si môj človek! Aj let mast a skvarke nejedavam. :-)))
arasidka
Fronka, kedysi sme to robievali pulnapul - polovičku hrubej múky a polovičku krupice. Neskôr som to skúsila s tou hrubou krupicou a moji chlapi prehlásili, že kľudne môžem tú múku vynechať. Konzistencia kaše je taká zvláštno voňavá, a navyše chutná. A ako sa hovorí o guláši, tak aj o kaši, či kapuste, či hovädzej polievke - čím vác zehrívaš, tým vác je to chutné. Už včera moji chlapi chceli, že by som ju uvarila, tak príde na radu o pár dní, zajtra budú bryndzové halušky... a na tie sa tiež teším. Ja hovorím - gdo vymyslel postel a dobré jedzivo, vedzel čo robí :))))))))
arasidka
Mardo, ná šak škoda, ket také dobroty nejedávaš. Šak raz za čas nejsu na škodu. A možnáže raz zmenýš chut, já sem napríklad kopr začala lúbit po padesátke :)))
arasidka
Mardo, - dnes 15.54 - k tvojmu príspevku - velyce len pekne nechaly dzekovat :))))) A teraz idem niečo malučké dzobnút do seba, lebo noc bude dĺĺĺĺhaaaa, abych do ranajek vydržala :))
arasidka
Viera 1, fučku som ešte nikdy v žiadne reštike nevidela, ani neokúsila. Mám taký nápad, mám kamošku v jednej nedávno otvorenej reštike, majú tam celkom dobrú kuchárku, mám to tam vyskúšané, keď tma pôjdem najbližšie, spýtam sa jej, či by vedeli takú originál fučku zaradiť do jedálnička a potom - keby aj, či sa ujala.
viera1
@arasidka ,rozumeli sme sa ?@evanaaa aj @frona tvrdia,že zemiaková kaša je fučka.Tak som sa pýtala,či očakáva fučku,ak je na jedálnom lístku napísaná zemiaková kaša.Lebo ja nie.
arasidka
Vieri, rozumeli, ja píšem, že som takú fučku ešte nikdy neokúsila v žiadnej reštike.Ale pri čítaní ma napadlo, že to skúsim predebatovať s mojou kamoškou, ktorá má tú nemenovanú reštiku.
arasidka
Tak čo že je to? Pridala som nový avatar, aj som ho zaeditovala a tu furt nič. V druhých témach už fungoval, tak si ich idem obzrieť, či aj tam nevybledli :)
arasidka
ale - šak mój profil, synku! Ja som už tak zvyknutá roky - to čo je v rámečku - je avatar, no ale šak ty mi rozumíš, ne?
mardo
sak kukav som avataaara, ale ten vera nevarev ale polese behav, caly bov modry chalan... asi z teho privarku... hehe
na sak ste tam ale styri generacie! volako to podel pomenuj kera je kera. no uz ako si mam taktok vybrat?! hehe
arasidka
Ideme zleva: na tú mi nečahaj- to je eštik pod zákonem,moja vnučka,
vella je moja prvorodená, vedla je jej mama, hnet trecá je mama tej vlevo a nakonci je mama tej druhej vlevo - :)))))))) je to naša štvorgeneračná zestava, spolu máme 202 rokov, najstaršá má 86.
mardo
Hned pri druhej som sa stratev caly ja. hehe
arasidka
šak najprveč bola moja mama,potom nejaký čas trvalo,než sa ze mna stala mama a to kvítečko smutné to eče len čeká.
evusik
prečo si väčšina ľudí myslí, že avatar je ten modrý, dlhý čo behal po lese? :-)))) avatar je vtelenie, prenesenie mysle, duše človeka, boha, rozprávkovej bytosti do inej bytosti, zvieraťa alebo veci.... spomeňte si na Dia ktorý sa prenášal do tela býka, labute alebo zlatého dážďa aby obšťastňoval pozemšťanky :-))) bol to beťár...
na internete si tiež volíme svojich avatarov, čiže ponúkame nejaké zobrazenie ktoré nás vystihuje, alebo ukazuje aký by sme chceli byť, alebo ako by sme chceli aby nás ľudia vnímali :-)
@mardo kaša výborná :-) a tvoje fotky majú zvláštne čaro, ako keby si ich fotil cez filter, moc pekné
arasidka
Pekne si to napísala. Naozaj.
A inak, videla som kúsok z toho nového filmu Avatar, ale akosi ma to neoslovilo. Možno som urobila chybu, že som si ho nepozrela celý.
evusik
@arasidka ja som nevidela, ale sa teším a určite si to pôjdem kuknúť do kina.... a mimochodom tých dvoch psíkov si mala ako avatar predtým, alebo ich máš teraz, strácam prehľad... a to sú tvoji? sú krásni :-)
arasidka
No, to som si sem dala pred chvíľkou, keď som videla viacero tých nemých tvárí.
Ten vzadu je náš ridžbek Alan a vedľa neho v popredí je jeho sesternička . No a nerozumiem už niekoľko dní tomu, že keď si avatar zmením, zaeditujem, aj tak to trvá chvíľočku, než sa to zmení. Uvidím, či sa tá štvorgeneračná fotka stratí, keď pridám tento príspevok.
evusik
ja som si myslela, že je to ridžbek (neviem ako sa to píše) sused má takého ....
ale táto štvorgeneračná je veľmi pekná a to, že ešte máš vedľa seba mamu ti úprimne závidím :-)
matata1
@arasidka ja so tiež popletená z tých tvojich avatarov, v profile máš havkáčov, tu famíliu (jej krajšiu časť). Krásne si vás popísala. A tá fučka, normálne som slintala, keď si popisovala jej prípravu. Priznám sa, že som ju ešte nejedla, čo znamená, že túto zásadnú chybu musím napraviť a vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.
matata1
@arasidka ja so tiež popletená z tých tvojich avatarov, v profile máš havkáčov, tu famíliu (jej krajšiu časť). Krásne si vás popísala. A tá fučka, normálne som slintala, keď si popisovala jej prípravu. Priznám sa, že som ju ešte nejedla, čo znamená, že túto zásadnú chybu musím napraviť a vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.
mardo
Ná sak jakoze dám ja sem recept na moju zemakovu kasu a skončím pri nejakom modrom avatarovi? No idem ja ta het z tejto varechy. Sak ne?
:-))))
matata1
@mardo vidíš, vidíš, kde sme sa dopracovali. Nikdy nevieš, čo nás ešte napadne. :o)))
marcy
@matata1 ,podľa arašidky som začala aj ja,neskamal recept a patrí už k obľúbeným, pravidelne sa opakujúcim jedlám u nás doma .....tak nafriško lepšie padne,ako v motoreste krušiace knedle,želatínou napichané údené,ohriaté v mikrovlnke a kapusta s obrovskými hlubami ....
evusik
jáj @mardo vidieť, že si na Vareche krátko, musíš si zvyknúť, že tu sa diskusia často krát zvrtne nevídaným smerom, ale môžeš to brať aj tak, že ty si vo svojom recepte moderátorom a zahamovať nás, že sa máme držať témy.... len či ťa toľko báb poslúchne :-))))
mardo
Dobre teda, musím si zvyknúť. :-))) budem varit, diskutuvania nechám na Vás!
mardo
A ženy! Držte sa témy! :-))) no a teraz mám po prdeli! Heh!
mardo
A ešte, pri kaši sa budeme vypravjat? Podme aspon ku spagetam. Hehe
evusik
a už si videl ženy, keď ich je viac po kope, aby sa držali témy :-)
arasidka
Márdo, Márdo , máš to Márne .... ste v menšine - vy chlopi - ale nič si z toho nerob - buď rád, že nie si SULTÁN a nemáš tam hárem plný žien .:))
A čo máš so špaghétama,ha?Idem kuknút!
gorbura
a ja som sa bal ze ako clovek ovplyvneny irskou kuchynou tam pripises mlete biele korenie hehehe...ale chvalabohu nie...uf :)
mardo
Heh, no tak to ta upokojim. Nepouzivam ho, strasne mi smrdi... ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia