Zemiaková kaša s batátom - pepito mash potatos (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nápad skombinovať klasické zemiaky so sladkými (batatas) vznikol sporadicky. Suseda sa mojej lepšej ½ posťažovala, že jej 3 ročná dcérka a 4 ročný synček, nechcú jesť zemiakovú kašu. Medzi nami, by v jej prevedení nechutila ani mne. Pripravuje ju totiž z neolúpaných zemiakov. Deti susedovcov ma majú rady, získal som si ich našimi gaštanami (mliečnou čokoládou) a ich psy taktiež, tie sa idú zblázniť za tenisovými loptičkami. Realizácia bodkovanej zemiakovej kaše (Pepito mash potatos) zvíťazila!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
100÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. toto všetko som potreboval
  2. tri „dvojpäsťové“ olúpané zemiaky a jeden veľký umytý „batát“ aj s kožou som dal uvariť; zemiaky som osolil, popučil, pridal dobrú polovicu masla, prešľahal (rukou vyzbrojenou „pučiakom“), zalial horúcou mliečno_šľahačkovou emulziou a opäť, ale teraz už „zúrivo“ vyšľahal až do peny; na záver som ľahko, opatrne a nežne vmiešal kocky olúpaného „batátu“ (vytvoril som ich drôtenou mriežkou na varené zemiaky)
  3. no a hotovo, ide sa jesť
  4. bodkované zemiakové pyrè som servíroval s klasicky uduseným perkeltom z dolnej časti (lýtok) kuracích stehien
  5. tentoraz na cibuli, šalotke a cesnaku, samozrejme s pokrájanými zelerovými stonkami, orestovanými na 2 PL masti a dvoch PL kukuričného oleja; ochutil som ho jednoducho soľou, korením na kuracie mäso, čMČK a mletou sladkou paprikou
  6. ozdobené „adidaskou“ z čerstvého romain šalátu, to na tanieri vyzeralo takto; deti doprevádzané Blackim a Braunim (dnes dostali chrupavky a kože z kuracích kostí, ja som svoje zjedol) s obľubou chodia „koštovať“ naše jedlá a nikdy nezabudnú spôsobne „Frankie uncle_mu“ poďakovať! Doprial by som Vám vidieť tých čvogľov, ako sa mocovali s veľkými lyžicami keď jedli „pepito mash potatos“ s mäsom na rúčke!