Zemiačiky - naša tradičná vianočná cukrovinka

dobizu - fotkadobizu, 31. júla 2010

Tento recept robievame, čo si pamätám, väčšinou na Vianoce. Je s ním síce veľká piplačka, ale výsledok stojí za to!

120 minút
príprava

Suroviny

1-2 balík
2 PL
2 PL
Plnka:
3 dl
3 PL
1 balíček
200 g
150 g
1 hrsť
1 PL
Cestíčko:
300 g
1
2
podľa chuti
Na obalenie:




Postup

  1. 1

    Každú dlhú detskú piškótu prerežeme na polovicu a vnútro opatrne nožíkom vydlabeme. Vydlabané omrvinky si odložíme, použijeme ich do cestíčka. Môj tip: Ja si upečiem domáce piškóty polovičnej dĺžky ako tie kupované, aby som ich nemusela prekrajovať na polovicu. Lepšie sa s nimi pracuje, majú rovnomerné okraje.

  2. 2

    Pripravíme si plnku: Uvaríme mlieko, hrubú múku a vanilkový cukor na hustú kašu a dáme vychladnúť. Vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne zašľaháme vychladnutú kašu. Plnku rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme kakao a do druhej hrsť mletých orechov.

  3. 3

    Vydlabané piškóty naplníme plnkou - jednu piškótu kakaovou, druhú orechovou a spojíme dve piškóty k sebe. Takto postupne naplníme a pripravíme všetky vydlabané piškóty.

  4. 4

    Pripravíme si cestíčko: Zmiesime podrvené vydlabané omrvinky, mleté orechy, vajce a žĺtky a práškový cukor podľa potreby a chuti (asi 3 PL). Ak by sa cestíčko rozsýpalo, pridáme ešte 1 vajce. Tiež si pripravíme "sirup" na namáčanie piškót - zmiešame mlieko, rum a práškový cukor.

  5. 5

    A teraz tá najpiplavejšia časť - takže si pripraviť hlavne pevné nervy :-) : Cestíčko si rozdelíme na toľko častí, koľko máme pripravených naplnených piškót - zemiačikov. Malú časť cestíčka rozvaľkáme, naplnenú piškótu namočíme v pripravenom "sirupe" a hneď obalíme v cestíčku. Takto si obalíme všetky piškóty.

  6. 6

    V mise si zmiešame asi 2 PL kakaa a 5 PL práškového cukru a postupne obalíme pripravené piškóty. Tie ukladáme do pripravených papierových košíčkov a na vrch pomocou lyžičky urobíme 3 ryhy.

  7. 7

    Je to dosť nákladné na suroviny, ale hlavne na prípravu - takže asi už viete, prečo "vianočné" cukrovinky - viackrát v roku by na to asi človek nenašiel nervy :-) Ale výsledok ozaj stojí za to. A čím viac postoja, tým sú chutnejšie. No u nás dlho nestoja, zjedia sa medzi prvými :-). Neviem, či som to popísala dosť zrozumiteľne, je to totiž recept ešte od mojej starej mamy, takže u nás to robíme už od oka a postup som sa naučila odpozorovaním od maminky, tá od svojej maminky... Keď budem robiť zemiačiky na Vianoce, dúfam, že nezabudnem nafotiť postup, a potom dodatočne pridám foto.

Diskusia k receptu

violetacamorova
ako si upečieš piškóty, máš formičku? A podľa akého receptu? Tento recept mi pripomína jeden skvelý zákusok na ktorý sme chodili do cukrárne ako študenti pred viac ako dvadsiatimi rokmi, volali sa tuším zemiačiky boli v tvare gule a obalené v kakau a plnka bola fantastická, mňam
alexdidi
@violetacamorova ,ja som si tiež hneď spomenula na tie zemiačiky ako ty. Boli fakt výborné a zároveň také necukrárenské, niečo iné...už dávno sa ich chystám vyskúšať upiecť, len som ešte neprišla na to, ako a v čom tie gule alebo polgule upiecť...tie boli naplnené čokoládovou plnkou, obalené v marcipáne a kakau...
dobizu
@violetacamorova - piškóty som doteraz dávala kupované - tie dlhé a prekrajovala ich na polovicu. Moje zemiačiky majú taký podlhovastý - oválny tvar, nie sú okrúhle, ako spomínate vy. Teraz si ich budem piecť podľa receptu na bezlepkové detské piškóty, ktorý mám v mojich receptoch. Bude to praktickejšie urobiť si hneď menšie ovály. Aspoň myslím, vyskúšam, uvidím, napíšem - ale asi až na Vianoce :-).
dobizu
...Ale ak by ste chceli mať zemiačiky v tvare gule, ja neviem, aké veľké boli, myslím však, že by pokojne mohli byť urobené z klasických detských okrúhlych piškót, alebo si upiecť okrúhle.
violetacamorova
no tie z cukrárne boli väčšie gule ako piškóta, a bolo to také mäkké cesto možno zmäklo z plnky a tej polevy, veľmi rada by som ich vyskúšala ale asi keď budem mať na to viac času tak sa pohrám a ďakujem za odpoveď. Prajem všetko dobré....
evanaaa
Toto ja robiť nebudem, malé deti nemám a ani toľko trpezlivosti, čo ty, dobizu, ale rozmýšlam, ako prekrojiť piškóty - po dľžke alebo naprieč, v strede, a ako ich vydlabať potom. Nerozpadnú sa ?
dobizu
@evanaaa - tie piškótky sa prekrajujú na polovicu - z jednej dlhej sa urobia dve kratšie. A opatrne sa nožíčkom vydlabe vnútro z tej mäkšej strany piškóty (akoby vnútorná alebo skôr spodná strana, na ktorej sa piekli) - ak budem robiť na Vianoce, dopním fotky... :-) ale chce to ozaj dosť trpezlivosti!
dobizu
@marika33 - keď ich budem robiť, dodatočne dodám aj fotky.
A možno ich spravím už aj skôr, v rámci tréningu na vianočné pečenie :-) Ja som zemiačiky len spomínala pri mojom recepte na bezlepkové piškóty a bol záujem o recept, tak som ho napísala.
tetrisss
Tak na toto som zvedavá, môj otec tieto zemiačiky spomínal zo svojej mladosti v Kremnici, že ich z tamojšej cukrárne vozil až do Prahy, ale recept nevedel. Určite ich vyskúšam.
dobizu
@tetrisss - sú vynikajúce, síce ich výroba je dosť pracná a treba veľkú dávku trpezlivosti, ale výsledok rozhodne stojí za to. Neviem, či sú také isté, aké spomína váš otecko, ale určite stoja za vyskúšanie. Keď ich budem robiť na Vianoce, pridám aj fotopostup.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia