Zelma cesto
Autor receptu: mracik9
Keď som rozmýšľala čo upečiem na víkend dobručké, prišiel mi pod ruku zošit mojej tety. Jeho vek nedokážem odhadnúť, ale takých šesťdesiat určite má. A tu je jeden z jej receptov,stojí za vyskúšanie. Pripomína mi to marlenku.
20 porcií |
60 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme cesto:múku,cukor,vanilkový cukor,maslo,vajíčko,štipku soli,
prášok do pečiva a mlieko.Všetko spolu spracujeme a odložíme na hodinku vo
fólii do chladu.
- Medzi tým si pripravíme krém:
zo 150g cukru si upálime na karamel,ktorý zalejeme 3dcl kávy,trošku povaríme pokiaľ sa nerozpustí,necháme vychladiť.Z 4dcl mlieka a 12 dkg múky uvaríme kašu do ktorej prilejeme kávovú zmes vyšľaháme a postupne maslo.
- Cesto si rozdelíme na 4 časti,vyvaľkáme na tenko a pečieme na obrátenom plechu.Každé cesto natrieme krémom aj vrch koláča,krájame až na druhý deň,keď zmäkne.Ja som to nevydržala a odkrojila som si asi po troch hodinách,bol dobručký.