Zelerový šalát
Zelerový šalát (fotorecept)
Autor receptu: verya
Už dlhšiu dobu som rozmýšľala či
sa podelím o tento skvost, ale je to
niečo vynikajúce a o dobré recepty
by sme sa mali deliť.
Verím, že po prečítaní surovín sa
Vám prevrátila oči, skriví pusa a
možno aj stiahne zadok, ale
výsledok je ozaj famózny.
Veľa rokov dozadu mala sestra
priateľa a u nich sa na Štedrý deň
robil tento šalát k večeri a k tomu
losos či podobná ryba, myslím, že
len tak na prírodno. Takže odkiaľ
pochádza recept netuším.
U nás v rodine tento šalát jeme len
tak sam
60 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Info pre tých, čo nemajú odhad ako ja, tento kúsok zeleru mal po očistení cca 200 g.
- Zeler očistíme a dáme variť. Netreba krájať na kúsky, budeme ho potom strúhať na jemno. Varíme cca 20 min do mäkka. Môžeme pridať soľ. V takom prípade ju už neskôr potrebovať nebudeme, keďže aj hrášok je v slanom náleve.
Taktiež si dáme variť vajcia na tvrdo.
- Kým sa varí zeler a vajcia, nakrájame banány na kolieska, ideálne troška hrubšie, aby sa nerozbili na kašu pri miešaní. Preto je aj vhodné zvoliť nie úplne zrelé banány. Nakrájané banány dáme do misy.
- Jablká zbavíme jadierok a môžeme aj ošúpať alebo komu to nevadí, len dobre umyje a pokrája na kúsky aj so šupkou. Ja mám špeciálne mydlo na ovocie a zeleninu, takže som nešúpala. Jablká sú tiež vhodnejšie tvrdšie a sladšie odrody, ale toto záleží od chuti každého z Vás. Pokrájané jablká pridáme k banánom.
- Pridáme malú konzervu hrášku bez nálevu, malú konzervu mandarínok tiež bez nálevu a konzervu ananásu, ktorý je nakrájaný na kúsky. Tiež bez nálevu, ale tento si odložíme na prípadné rozriedenie šalátu.
Môžeme použiť čerstvý ananás (1 ks) aj mandarínky (2-3 ks). Tie je však ideálne ošúpať aj z tých šupiek čo sú okolo každého mesiačika a treba dať pozor aj na prípadné kôstky - toto platí aj u konzervy!
- Pridáme vajcia uvarené natvrdo, ošúpané a pokrájané na kocky.
- Uvarený zeler necháme vychladnúť a následne nastrúhame na jemno a pridáme k šalátu.
- Pridáme majonézu. Na fotke mám síce veľkú, ale použila som len polovicu, druhá polovica išla do zemiakovej nátierky na chlebíčky ?
- Dobre premiešame, ak sa nám zdá šalát "suchý", môžeme pridať troška nálevu z ananásu.
Najlepší je na druhý deň, keď je odležaný a vychladený.
Neviem k čomu by sa hodil, nikdy som v tomto neexperimentovala. My ho jeme ako takú chuťovku. Najčastejšie ho zvyknem robiť na Silvestra.
Odvážnym prajem dobrú chuť ?
- NEPRIDÁVAŤ pomaranč a kiwi, tie horknú. Iné ovocie odskúšané nemám, resp. pár bobúľ hrozna len tak na ozdobu, ale musia byť v celku, nie krájané.