Zelerový šalát

Zelerový šalát (fotorecept)

Autor receptu: verya

Už dlhšiu dobu som rozmýšľala či sa podelím o tento skvost, ale je to niečo vynikajúce a o dobré recepty by sme sa mali deliť. Verím, že po prečítaní surovín sa Vám prevrátila oči, skriví pusa a možno aj stiahne zadok, ale výsledok je ozaj famózny. Veľa rokov dozadu mala sestra priateľa a u nich sa na Štedrý deň robil tento šalát k večeri a k tomu losos či podobná ryba, myslím, že len tak na prírodno. Takže odkiaľ pochádza recept netuším. U nás v rodine tento šalát jeme len tak sam

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Info pre tých, čo nemajú odhad ako ja, tento kúsok zeleru mal po očistení cca 200 g.
  2. Zeler očistíme a dáme variť. Netreba krájať na kúsky, budeme ho potom strúhať na jemno. Varíme cca 20 min do mäkka. Môžeme pridať soľ. V takom prípade ju už neskôr potrebovať nebudeme, keďže aj hrášok je v slanom náleve. Taktiež si dáme variť vajcia na tvrdo.
  3. Kým sa varí zeler a vajcia, nakrájame banány na kolieska, ideálne troška hrubšie, aby sa nerozbili na kašu pri miešaní. Preto je aj vhodné zvoliť nie úplne zrelé banány. Nakrájané banány dáme do misy.
  4. Jablká zbavíme jadierok a môžeme aj ošúpať alebo komu to nevadí, len dobre umyje a pokrája na kúsky aj so šupkou. Ja mám špeciálne mydlo na ovocie a zeleninu, takže som nešúpala. Jablká sú tiež vhodnejšie tvrdšie a sladšie odrody, ale toto záleží od chuti každého z Vás. Pokrájané jablká pridáme k banánom.
  5. Pridáme malú konzervu hrášku bez nálevu, malú konzervu mandarínok tiež bez nálevu a konzervu ananásu, ktorý je nakrájaný na kúsky. Tiež bez nálevu, ale tento si odložíme na prípadné rozriedenie šalátu. Môžeme použiť čerstvý ananás (1 ks) aj mandarínky (2-3 ks). Tie je však ideálne ošúpať aj z tých šupiek čo sú okolo každého mesiačika a treba dať pozor aj na prípadné kôstky - toto platí aj u konzervy!
  6. Pridáme vajcia uvarené natvrdo, ošúpané a pokrájané na kocky.
  7. Uvarený zeler necháme vychladnúť a následne nastrúhame na jemno a pridáme k šalátu.
  8. Pridáme majonézu. Na fotke mám síce veľkú, ale použila som len polovicu, druhá polovica išla do zemiakovej nátierky na chlebíčky ?
  9. Dobre premiešame, ak sa nám zdá šalát "suchý", môžeme pridať troška nálevu z ananásu. Najlepší je na druhý deň, keď je odležaný a vychladený. Neviem k čomu by sa hodil, nikdy som v tomto neexperimentovala. My ho jeme ako takú chuťovku. Najčastejšie ho zvyknem robiť na Silvestra. Odvážnym prajem dobrú chuť ?
  10. NEPRIDÁVAŤ pomaranč a kiwi, tie horknú. Iné ovocie odskúšané nemám, resp. pár bobúľ hrozna len tak na ozdobu, ale musia byť v celku, nie krájané.