Zelerovo-syrové risotto na víne so sušenými paradajkami a skaramelizovanou cibuľkou

Autor receptu: ivetka77

Keď som pred pár rokmi prvýkrát skúsila, ako chutí ozajstné rizoto, odvtedy to "naše slovenské" nedám ani len do úst :-). Skúste teda to moje! Sledujte ma na facebooku na mojej fan page Ivetkine MŇAM recepty - http://www.facebook.com/IvetkineMnamRecepty

2
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Risotto: Najemno nakrájame šalotku a osmažíme spolu s nastrúhaným zelerom (veľkosti asi ako veľká slivka). Pridáme plný hrnček ryže (neumývať, pretože by ste zmyli aj škrob, ktorý nám risotto zahustí). Zalejeme trochou vývaru. Ryže by nemala vo vývare vyslovene plávať. Stále miešame. Postupne sa vývar začne vyparovať a vsakovať do ryže. Opät ryžu podlejeme, ale teraz 1 dcl vína. Opäť miešame, kym sa nevsaje (bacha,nech sa nezačne lepiť na spodok hrnca). Potom opäť žufanka, dve vývaru, miešať, potom 1dcl vína. Ďalej postupne pridávame vývar, kym nám ryža nezmäkkne. Okoreníme a osolíme podľa potreby. Risotto by nemalo byť vodové, ani suché, ale skôr kašovité. Do hotového risotta pridáme ani nie štvrťku masla, trošku tymiánu a nastrúhaný syr (ani nie polka tehly).
  2. Na panvici si opražíme na pásiky nakrájanú cibuľku a posypeme trochou kryšt. cukru. Následne pridáme na drobno nasekaný cesnak a sušené paradajky v oleji. Servírujeme na vrch risotta.