Zelerovo-mrkvové placky na dusenej šošovici fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 22. augusta 2014

Placky sú vďačné jedlo, existujú v nespočetnom množstve rôzneho zloženia. Tieto sú bez múky, pečené v rúre a doplnené chutnou strukovinou - šošovicou dusenou Zobraziť celý popisPlacky sú vďačné jedlo, existujú v nespočetnom množstve rôzneho zloženia. Tieto sú bez múky, pečené v rúre a doplnené chutnou strukovinou - šošovicou dusenou na cibuľke so slaninkou.

3
porcie
25 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Placky:
150 g
1 ks
1 ks
1 PL
40 g
1/2 ČL
1 PL alebo jogurt
2 PL
Dusená šošovica:
100 g
40 g (nemusí byť)
1 ks
3 dcl
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Očistený zeler a mrkvu som postrúhala na jemnom strúhadle, pridala vajce, soľ podľa chuti, rascu, posekanú zelerovú vňať, postrúhaný syr a na spojenie lyžicu kyslej smotany. Rúru som zapla na 190°C.

    Zelerovo-mrkvové placky na dusenej šošovici (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zeleninovej zmesi som na plech vystlaný pečiacim papierom formovala ploché placky, moje mali hrúbku asi 0,5 cm. Vyšlo mi 9 ks. Papier nezabudnite poriadne potrieť olejom a potrite aj placky zvrchu.

    Zelerovo-mrkvové placky na dusenej šošovici (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upiekli sa za cca 20 minút.

    Zelerovo-mrkvové placky na dusenej šošovici (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som na opraženú cibuľu s vyškvarenou slaninkou prisypala šošovicu a zaliala ju zeleninovým vývarom. Varila som ju na miernom ohni, občas treba premiešať. Keď bola polomäkká, pridala som malý postrúhaný zemiak, ktorý sa potom rozvaril, ochutil aj zahustil šošovicu. Tekutinu treba sledovať, v prípade potreby ešte doplniť, záleží od tvrdosti šošovice.

    Zelerovo-mrkvové placky na dusenej šošovici (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jedlo sa dokončilo, stačilo len naservírovať a konzumovať. Najviac sa podľa mňa k tomuto jedlu hodí zemiaková kaša, prípadne rajčinová omáčka.

    Zelerovo-mrkvové placky na dusenej šošovici (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pusta
veľmi pekný recept, zdravé a chutné placky, fotky ako od profíka, navyše prudko jedlé :-)
zaslúžených ***** dávam.
kecemis
Paci sa mi ako pekne si sa pohrala. Ja robievam podobne. Rozdiel asi v tom, ze pridavam este postruhane jablko k plackam. A sosovicu musim vyskusat, este som to takto neskusal skombinovat. KK. 5*.
kukulienka71
Ďakujem veľmi pekne za priaznivé ohlasy:-) pozerám, že to dali spolu, v úprave receptu trebalo uviesť čas varenia/pečenia, šošovica sa varila 30 min. tak som dala toľko, ale placky sa upečú skôr, aby to niekoho potom nemiatlo, čas pečenia v rúre na 190°C je 20 minút, nie viac!
jamarlen
aj mne sa páči tvoja inovácia šošovice na sladko - tak sa u nás hovorieva šošovicovej polievke s koreňovou zeleninou:)
kašu k tomu nemusím, skôr nejaký kopček ochutenej smotany...
mata3636
Krásne pre oči, chutné pre jazýček :-) Zasa ďalšia inšpirácia na skvelý obed 5*
finczi
Super! Vyskúšam, priam už cítim tú vôňu zeleru...
havino
si tu hlavou krútim nad Tebou, že aké kombinácie a zdravé papanie dávaš, placky so zelerom som ešte nepiekla, s mrkvou áno a so šošovicou zajedať už vôbec nie,ale páči sa mi to
mariamka
super, zakladam do poradia,, ale asik sa budem musiet dozit 120 :))
salinka
Zdravé, chutné a lákavo vyzerajúce! Ty sa zdokonaľuješ nielen v kulinárstve, ale aj vo fotografovaní:-)
mijaita
@kukulienka jak jsem psala, tak jsem upekla. Vyjimecne jsem se i receotu drzela :-) Vcera jsem delala rozvarena rajcata, akorat mi zbylo pul sklenicky a ta se hodilo k plackam. Moc jsem si pochutnala. Zas nekdy se to urcite hodi, díky za recept


kukulienka71
Som veľmi rada, že sa táto kombinácia páči, ďakujem aj vám ostatným za milé komentáre, cením si ich:-) @mijaita , to je ono, myslím, že tie rozvarené rajčiny sa presne chuťovo hodia k jedlu, aj dodajú šťavy a kyslosti. Potešila si ma zasa odozvou aj krásnou fotkou, ďakujem ti pekne:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia