Zeleninový šalát s koriandrovou vňaťou z Cypru (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento úžasne chutný šalát pochádza z mojej zbierky šalátov z Cypru. Je zložený z uhoriek, paradajok, jarnej cibuľky a koriandrovej vňate, okorenený čerstvo mletým čiernym korením a s dressingom z olivového oleja s acetom balsamikom, miesto balzamikového octa možno použiť limetkovú alebo citrónovú šťavu. Podáva sa samostatne s pečivom ako ľahký obed alebo ako príloha ku grilovaným jedlám, k rôzne upraveným pečeným mäsám, rybám, hydine. Má veľmi osviežujúcu chuť, odporúčam vyskúšať.

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Umytú uhorku som po dĺžke prekrojila na polovicu.
  2. Ostrou lyžičkou som odstránila jadierka z uhoriek.
  3. Pripravila som paradajky a jarnú cibuľku. Robila som polovičnú porciu, rozpis je na celý recept.
  4. Prichystala som balzamikový ocot.
  5. Uhorky som pokrájalla na polmesiačiky asi 1 mm hrubé a jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska.
  6. Umyté paradajky som pokrájala na väčšie kocky.
  7. Umyla som koriandrovú vňať, osušila som ju...
  8. ...a posekala na jemno,...
  9. ...pridala som ju k pokrájanej zelenine.
  10. Pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, dressing z olivového oleja a balzamikového octa, všetko som spolu dobre premiešala.
  11. Podávala som ako ľahký obed s vlnkovým chlebom so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky. Tento šalát sa nedáva odležať do chladničky, ale podáva sa ihned po pripravení pri izbovej teplote. Ak nemáte balzamikový ocot, môžete do dressingu použiť limetkovú alebo citrónovú šťavu. šalát je plný chuti a vitamínov z čerstvej zeleniny, je veľmi osviežujúci, vrelo odporúčam vyskúšať ho v týchto horúčavách.