Zeleninovo-(sladko)zemiakový pekáč s kuracinou (fotorecept)

Autor receptu: janger

Sladke zemiaky (bataty) este nepouzivam velmi dlho. Vzdy som ich v obchode nejako obisla. No citam o nich stale viac chvaly, patria k tzv. superfoods, tak som ich chcela vyskusat. A odvtedy to uz bolo parkrat. Velmi nam chutia. Skombinovala som takyto pekac zemiakov a zeleniny s kuracinou. Nedavno som robila takto, ale bez masa, len som to nakoniec posypala kuskami fety. Aj tak to bolo vyborne. Ak ste sladke zemiaky este nevyskusali, tak mozem len odporucit.

125 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Uvedene mnozstva nemusite presne dodrzat. Ja som pouzila toto mnozstvo, no ale mozete menit podla chuti.
  2. Najprv ocistime zemiaky (samozrejme mozu byt aj v supke), cervenu cviklu, cibulu. Pokrajame. Dame na pekac. Pridame pretlaceny cesnak, tymian, rozmarin, sol, pomlete korenie. Polejeme olivovym olejom.
  3. Poukladame na to stehna. Dala som najprv kozou dolu. Osolime, okorenime aj tie. Ostatnu zeleninu este nedavame. Sladke zemiaky netreba tak dlho piect. A mrkvu mam osobne radsej, ak sa da do nej este zahryznut. Dame do rury (klasicky ohrev) , na 180 st. priblizne na 50 minut.
  4. Medzitym ocistime a pokrajame mrkvu, sladke zemiaky. Sladke zemiaky som mala dvoch farieb, biele a oranzove.
  5. Tak po priblizne 50 minutach vyberieme pekac. Pod kura pridame aj zvysnu zeleninu (sladky zemiak, mrkvu, pripadne ju este trosku posolime). Vsetko dobre premiesame. Kuracie stehna obratime kozou hore a dame znovu piect. Teplotu zvysime na 200st. Pecieme este asi 30 minut. To zalezi aj od velkosti stehien, ako dlho este budete piect. Nakoniec este zapneme na chvilku gril.
  6. Pred podavanim mozeme zeleninu este dobre pokvapat citronovou stavou. Teda ja som to tak spravila. Velmi mi to pasovalo k tej sladkej chuti zeleniny (sladky zemiak, mrkva, cvikla). Vyborny je k tomu este nejaky zeleninovy salat. My sme mali z rukoly.
  7. Ak vyskusate, prajem dobru chut.