Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom

miroslavrybar - fotkamiroslavrybar, 22. júna 2013

Zelenina je zdraviu prospešná, no nie každý ju obľubuje. Hovorí sa, že je lepšie s chuťou zjesť niečo nezdravé ako s nechuťou niečo zdravé. Zobraziť celý popisZelenina je zdraviu prospešná, no nie každý ju obľubuje. Hovorí sa, že je lepšie s chuťou zjesť niečo nezdravé ako s nechuťou niečo zdravé. No s tradičným tekvicovým olejom sú zeleninové šaláty nielen zdravé, ale aj chutné. Tu je niekoľko jednoduchých šalátov, ktoré nie sú náročné na prípravu a chutia vynikajúco.

5 minút
príprava

Suroviny

0,5 ks
2-3 PL
1 ks
1 ks
1 PL
1 ks
1 ks
1 ks
1 PL
1 PL
5 ks




Postup

  1. 1

    Odstrániť vonkajšie listy (netreba ju umývať, nie je tam potom voda a tak lepšie vynikne chuť oleja). Zeleninu nakrájať na požadovanú veľkosť.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 1
  2. 2

    Do nakrájanej kapusty pridať tekvicový olej a zamiešať, opäť pridať olej a zamiešať. Oleja toľko, aby ho bolo cítiť. Najlepšie je začať len s pridaním samotného oleja, aby bol rovnomerne rozptýlený po celej zelenine, a až potom podľa chuti dochutiť napríklad soľou, octom, atď.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 2
  3. 3

    Toto je hotový šalát. Podobným spôsobom sa dá pripraviť rôzna zelenina a samozrejme je možné zmiešať viaceré zeleniny. Paradajky samotné alebo s trochou cibuľky sú vynikajúce. Fantázii a chuti sa medze nekladú.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 3
  4. 4

    Toto je ľadový šalát s tradičným tekvicovým olejom. Namiesto krájania je natrhaný.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 4
  5. 5

    Toto je hlávkový šalát s tradičným tekvicovým olejom. Namiesto krájania je natrhaný.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 5
  6. 6

    Toto je miešaný šalát s tradičným tekvicovým olejom (paradajky, paprika, pekinská kapusta, cibuľka, zaváraná fazuľa, zaváraná kukurica). Niečo je nakrájané, niečo je natrhané.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 6
  7. 7

    Paradajkový šalát s tradičným tekvicovým olejom

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 7
  8. 8

    Paradajky (najlepšie mäsité, ale môžu byť ktorékoľvek) a cibuľku nakrájame.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme tekvicový olej a zamiešame. Nakoniec podľa chuti posolíme, poprípade pridáme ocot.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 9
  10. 10

    Toto je hotový paradajkový šalát s tradičným tekvicovým olejom.

    Zeleninové šaláty s tradičným tekvicovým olejom - obrázok 10
  11. 11

    Najlepšie je použiť mäsité paradajky. V každom prípade každé paradajky sú s tevicovým olejom chutné, navyše tento olej do určitej miery zmierni takú umelinovú chuť rôznych supermarketových paradajok hlavne v zimnom období. Ak niekto obľubuje nezrelé paradajky, tak tekvicový olej sa k tomu vynikajúco hodí. Poznámka: Tomatín sa v nezrelých zelených častiach paradajky a paradajkových listoch považoval pre človeka za jedovatú látku. Nedávne výskumy však ukázali, že tento alkaloid sa veľmi pevne viaže v čreve na cholesterol, čo znamená, že sa nevstrebáva ani tomatín ani cholesterol (http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=562). Ďalšie info - http://restauracie.sme.sk/clanok/mrkvove-jablka-doputovali-na-slovensky-stol-spoza-mora

Diskusia k receptu

medovnicek
zeleninové šaláty mám rada, moja švagriná už roky používa tekvicový olej - nie je to práve lacná záležitosť, ale ona tvrdí, že je zdravý, má takú špecifickú chuť
miroslavrybar
Je to tak, má špecifickú chuť, akoby orieškovú. Je zdravý, o tom niet pochýb. Ale aj dobré treba konzumovať s mierou. Je síce drahší ako bežný olej, výroba je náročnejšia, ale nielen šalátom dodá jedinečnú chuť, vanilková zmrzlina s ním chutí fantasticky. My ho používame takmer každý deň a 1 liter nám vydrží asi mesiac. Nosíme ho zo Slovinska aj našim známym, obľúbili si ho, tam je za prijateľnejšiu cenu.
sisichr
Ja som mu zatiaľ neprišla na chuť, pre mňa má veľmi silnú chuť. Ale môj manžel ho pije každé ráno na lačno. Kvôli tomu že je veľmi zdravý. Našla som tu zopár zaujímavých receptov, tak ich určite vyskúšam aj s tekvicovým olejom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia