Rizoto

Zeleninové rizoto s čerstvými hubami (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Aj malé množstvo nazbieraných jedlých húb dokáže urobiť veľkú radosť. Tie červené muchotrávky vyšité na prestieraní sú iba na parádu...

Suroviny

Postup

  1. Z nazbieraných čerstvých húb sa po očistení a nakrájaní časť bude sušiť a časť sa použije na varenie.
  2. Ryžu na rizoto varím samostatne. Používam guľatú Bask. Na horúcom oleji ryžu orestujem a zalejem vodou asi centimeter nad úrovňou ryže. Osolím a nechám variť v kastróle, v ktorom neprihorí, buď v rúre alebo na miernom plameni cca 20 minút. Potom skontrolujem, ochutnám a prikrytú odstavím.
  3. Na oleji s maslom opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, miešame a restujeme do polomäkka.
  4. Pridáme nakrájané čerstvé huby,
  5. mletú červenú papriku a zalejeme vodou. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti.
  6. Pridáme na ružičky rozobratý karfiol a 2 kocky bujónu a za občasného premiešania prikryté dusíme.
  7. Keď je to skoro hotové, pridáme sterilizovaný hrášok bez nálevu, chvíľku dusíme, zamiešame.
  8. Pridávame po častiach teplú uvarenú ryžu a opatrne premiešavame. Odstavíme. Ochutnáme a v prípade potreby dochutíme. Vrch rizota môžeme podľa vlastnej chuti ozdobiť nastrihanou čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou, strúhaným tvrdým syrom... Bola to dobrota.