Zeleninové lečo so stratenými vajíčkami (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Niet nad zeleninu a po vianočných a silvestrovských hodovaniach mierne diétne jedlo sa hodí.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V letnom období môžeme použiť čerstvú zeleninu, v zime aj sterilizované lečo: paradajky s paprikou. Ja som namiesto šafránu, lebo je ho ako šafránu použila mnou spracované korenie: mleté lupienky z nechtíka lekárskeho.
  2. Na panvici na troške oleja som osmažila na mesiačiky nakrájanú cibuľku a na kocočky nakrájaný cesnak. Pridala som lečo. Ak mám surovú zeleninu, pridám na pásiky nakrájanú papriku a potom na kocky nakrájané paradajky. Kto chce paradajky bez šupky, (zaleje paradajky vriacou vodou, po troch minútach ich vyberie, ochladí studenou vodou a ošúpe.) Pod pokličkou dusím 15 minút do mäkka.
  3. V zelenine si urobím jamku a do nej opatrne vylejem celé vajíčko, aby sa žĺtok neroztiekol. Počítala som pre jenu osobu 2 vajíčka. Nakoniec posolím, okorením, a posypem strúhanám syrom. Pre jedlíkov mäsa sa môže k zelenine primiešať aj na kocky nakrájaná údenina. Mne však nechýba. Panvicu zakryjem a nechám dusiť zas 15 - 20 minút. Ak chceme mať žĺtka na mäkko, stačí do 15 minút.
  4. Bielka sa zatiahnu a žĺtka pekne sa pekne stratia. Ja som mala orandžový syr, preto tá farba na vajíčkach.
  5. Jedna porcia zeleniny a vajíčka, posypané pažítkou s hriankami.