Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept)
Autor receptu: boise
Deti sú na prázdninách a ja sa musím zamestnávať, nech mi nie je smutno. Tak vyváram veci, ktoré som vždy chcela vyskúšať, ale nebol na to čas. Ten dip je fakt zaujímavý :)
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr pripravíme dip, nech sa stihne vychladiť. Na panvici (ja som robila vo woku) rozpustíme lyžicu masla.
- Keď sa rozpustí, pridáme na pásiky pokrájanú bielu cibuľu a na slabom ohni pomaly necháme pražiť, alebo teda skôr variť. Cibuľa nesmie prihorieť.
- Cibuľu opekajte naozaj dlho a pomaly. Kým nezačne chytať hnedooranžovú farbu.
- Hotová bude po cca 20 minútach, a vyzerať by mala asi takto:
- Presypte do mixéra, pridajte 1,5 polievkovej lyžice jablčného (alebo vínneho) octu, 2 polievkové lyžice medu a lyžicu kremžskej horčice. Rozmixujte, aby sa všetko spojilo.
- Potom pridajte biely jogurt (alebo majonézu). Najskôr tak 150ml, prípadne len jeden jogurt. Opäť premixujte.
- Ochutnajte, ak treba pridajte viac jogurtu alebo majonézy. Dochuťte štipkou čierneho mletého korenia a troškou soli a znovu rozmixujte.
- Preložte do misky a dajte do chladničky.
- Zeleninu si umyjeme, zeler s mrkvou očistíme a nakrájame.
- Do misky si nalejeme mlieko, alebo acidko. Ja som skúsila aj jedno aj druhé. Tie hranolky s acidkom sú chrumkavejšie, obaľovacia zmes sa na to lepšie lepí.
- V miske zmiešame strúhanku, syr parmezánového typu, mletú červenú papriku - podľa chuti, buď pálivú alebo sladkú, mleté čierne korenie a trošku soli. Premiešame.
- Zeleninu najskôr namočíme do mlieka (alebo acidka) a vyváľame v obaľovacej zmesi. Ukladáme na papierom vystlatý plech, ktorý trošku pokvapkáme olejom. Tiež zeleninu postriekame olejom (ak nemáte postrekovač, tak môžte pokvapkať) a dáme piecť na 180 stupňov.
- Vyberieme keď má zelenina zlatistú farbu. Cukety budú mäkšie, zeler a mrkva ostanú pekne chrumkavé. Mne osobne najviac chutil zeler. Podávame s vychladnutým cibuľovým dipom.