Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept)

Autor receptu: boise

Deti sú na prázdninách a ja sa musím zamestnávať, nech mi nie je smutno. Tak vyváram veci, ktoré som vždy chcela vyskúšať, ale nebol na to čas. Ten dip je fakt zaujímavý :)

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme dip, nech sa stihne vychladiť. Na panvici (ja som robila vo woku) rozpustíme lyžicu masla.
  2. Keď sa rozpustí, pridáme na pásiky pokrájanú bielu cibuľu a na slabom ohni pomaly necháme pražiť, alebo teda skôr variť. Cibuľa nesmie prihorieť.
  3. Cibuľu opekajte naozaj dlho a pomaly. Kým nezačne chytať hnedooranžovú farbu.
  4. Hotová bude po cca 20 minútach, a vyzerať by mala asi takto:
  5. Presypte do mixéra, pridajte 1,5 polievkovej lyžice jablčného (alebo vínneho) octu, 2 polievkové lyžice medu a lyžicu kremžskej horčice. Rozmixujte, aby sa všetko spojilo.
  6. Potom pridajte biely jogurt (alebo majonézu). Najskôr tak 150ml, prípadne len jeden jogurt. Opäť premixujte.
  7. Ochutnajte, ak treba pridajte viac jogurtu alebo majonézy. Dochuťte štipkou čierneho mletého korenia a troškou soli a znovu rozmixujte.
  8. Preložte do misky a dajte do chladničky.
  9. Zeleninu si umyjeme, zeler s mrkvou očistíme a nakrájame.
  10. Do misky si nalejeme mlieko, alebo acidko. Ja som skúsila aj jedno aj druhé. Tie hranolky s acidkom sú chrumkavejšie, obaľovacia zmes sa na to lepšie lepí.
  11. V miske zmiešame strúhanku, syr parmezánového typu, mletú červenú papriku - podľa chuti, buď pálivú alebo sladkú, mleté čierne korenie a trošku soli. Premiešame.
  12. Zeleninu najskôr namočíme do mlieka (alebo acidka) a vyváľame v obaľovacej zmesi. Ukladáme na papierom vystlatý plech, ktorý trošku pokvapkáme olejom. Tiež zeleninu postriekame olejom (ak nemáte postrekovač, tak môžte pokvapkať) a dáme piecť na 180 stupňov.
  13. Vyberieme keď má zelenina zlatistú farbu. Cukety budú mäkšie, zeler a mrkva ostanú pekne chrumkavé. Mne osobne najviac chutil zeler. Podávame s vychladnutým cibuľovým dipom.