Zeleninové smoothie

Zeleninová triešť – Smoothie mixtúra (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Majster „N“ a jeho „Žabí sliz“, tak to bolo prvé, čo mi napadlo pri pohľade na môj výtvor. Inšpiráciu na jeho zostavenie som čerpal zo Steven R. Gundry_ho, M. D. „ The Plant Paradox-Cookbook“. Krajšia ½-čka ľudstva urobí pre svoju „ šlang líniu“ bársčo a nás ostatných „dobrovoľníkov“ hravo presvedčí, že je to vhodné aj pre nás. Vlákniny vo všeobecnosti patria k potrebným zložkám zdravej výživy a v tejto mixovanej zeleninovej dreni, či ak chcete „Smoothie“, je ich vskutku dostatočné množstvo!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Dovoľujem si Vám predstaviť obidve knihy Dr. Gundry-ho a som presvedčený, že ich obsah Vás zaujme tak, ako aj nás. Názov „Paradox rastlín“ vystihuje radikálne zvraty, oproti všetkému, čo sme sa o zelenine i ovocí doteraz učili a ako sme ich v našej kuchyni využívali. Recept, ktorý Vám predstavujem, pochádza zo str. 315, knihy na ľavej strane.
  2. Podobne ako ja, aj Vy si môžete zostavu ingrediencií upraviť podľa vlastných chutí a možností. Ja som ju rozšíril o dve mladé čerstvé uhorky, stonky zeleru a petržlenovú i zelerovú vňať. Pokiaľ niekomu nechutí stevia ako sladidlo, môže ju podľa autora nahradiť lyžičkou dvomi medu.
  3. Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a krátka. Dôkladne umyté ingrediencie som pokrájal, vložil do kuchynského elektrického robota a dôkladne do hladka rozmixoval so šťavou z dvoch čerstvých citrónov.
  4. V záverečnej fáze som do vzniknutej „triešti“ vlial 296 ml fľaštičku minerálnej vody (naše krásne Slovensko je známe aj množstvom minerálnych prameňov, tak smelo môžete použiť aj dobre vychladenú košickú Gajdovku, prameň sv. Gregora, na Sivej brade, …, Kubašskú vodu Petra Stašáka, či kvašnu vodu od Starej Ľubovne i množstvo iných) a
  5. následne „žabí sliz, alias green smoothie“ prelial do dvoch sklenených 300 ml pohárov. My sme tú naozaj hustú zeleninovú zmes pili, či skôr jedli, na raňajky a chutila nám. Vhodné je ju užívať aj v priebehu dňa, aj v zriedenej forme, prípadne s kockami ľadu.
  6. Okrem toho, že je nízkokalorická a ľahko stráviteľná (my sme jej účinky príjemne pocítili v našich zažívacích traktoch), určite je vhodná aj pre activity „Chudneme do plaviek“, tak ako aj pán sloní Strúčik s rodinkou. Hlavička pani Strúčikovej je odetá do plaviek so slušivou žltou farbou a deťúrence sú „na hoľaka => at naked “!