Karfiol a brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu očistíme a nakrájame na krúžky. Zeleninu postupne blanšírujeme v jemne osolenej vode. Ochladíme v studenej vode a necháme vyschnúť.
Do mixéra dáme karfiol, lyžičku citrónovej šťavy, tretinu lučiny a žĺtok (v tomto recepte sú potrebne veľké vajíčka). Rozmixujeme.
Postup opakujeme s mrkvou (pridáme aj 1/2 KL kurkumy)
a brokolicou.
Pripravíme si suroviny na ochutenie.
K brokolicovému pyré pridáme pažitku, soľ a čierne korenie.
Mrkvové pyré dochutíme muškátovým orieškom, soľou a citrónovou šťavou. Karfiolové pyré dochutíme drvenými koriandrovými semienkami, soľou, prípadne bielym korením.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Rozdelíme ho na tretiny a primiešame k pyré.
Formu vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Na dno navrstvíme brokolicovú vrstvu.
Ďalšia vrstva bude mrkvová.
Na záver karfiolová. Ďalší kus papiera na pečenie potrieme maslom a terinu prikryjeme. Formu vložíme do hlbšieho pekáča naplneného vriacou vodou tak, aby siahala do 2/3 terinovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 40 minút. Vrchný kus papiera na pečenie zložíme a dopečieme ďalších 15 minút. Necháme vo forme vychladnúť.
Inšpirované receptom zo stránky http://allrecipes.com/
Rozmarínové sušienky:
Zemiaky uvaríme , pridáme ostatné suroviny a premiešame.
Vypracujeme cesto. V prípade potreby pridáme múku.
Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme sušienky. Rozložíme ich na plech, potrieme vajíčkom a pri teplote 190 °C pečieme cca 20 minút.
Bryndzové guľky:
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Nakrájame. Veľký zväzok pažitky nasekáme. Pridáme strúhaný syr, bryndzu a majonézu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame. Odložíme na hodinu do chladničky.
Po hodine formujeme guľky, ktoré obalíme v sekaných vlašských orechoch.
Servírujeme spolu s rozmarínovými sušienkami a terinou.