Zeleninová polievka

Zeleninová rýchla polievka s liatymi slížami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variť tak „na friško” sa prihodilo určite aj Vám. Slovenská kuchyňa pozná veľa variantov aj tzv. hŕstkovej polievky. Ja som „hrste” nahradil zvyškami z chladničky a z komory. Nápadov máte isto aj Vy neúrekom, tak s chuťou do toho a pol bude hotovo. Iniciatívam sa medze nekladú. Navyše v kuchyni sa zdržíte naozaj krátko a naviac si „šplhnete“ v očiach členov Vašej ctenej rodiny i pochutnáte si. Kto sa hotuje do plaviek, ale i tí ktorí „zápasia” s cukrovkou, nebudú mať výčitky a určite „zabodujú”!

6-8
porcií
35 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Keď rýchlo, tak rýchlo, aj keď je to proti „mojej srsti“, lebo ja nie som zástanca „expresného receptovania“! Pokrájanú zeleninu v priebehu stáleho miešania, opražiť na 2-3 PL rastlinného oleja do „ľahkohneda“; posypať kopcovitou PL hladkej múky. Pokračovať v pražení až „zokrovatie či zbežovatie” aj múka. Zaliať mäsovým vývarom, alebo vlažnou vodou; okoreniť à PL vegety, mletej sladkej papriky, karí korením. Vložiť scedené a pokrájané huby (ja som mal 200 ml pohár sterilizovanej zmesi shitake, portobelo, crimini a šampiňónov). Podľa chuti pridať soľ a čerstvo mleté korenie štyroch farieb. Zahustiť vajíčkom rozšľahaným s PL hladkej múky a štipkou soli, v poloriedkom stave vlievať do „bublajúcej“ polievky až do uvarenia. Pokrájaný „zelený trojboj” (ligurčeková, petržlenová a zelerová vňať) pridať tesne pred jej servírovaním!
  2. Tak a po necelej polhodinke sme si pochutnali!
  3. Uznávam, že tento recept svojou úrovňou i rozsahom akosi „neladí” s formátom zaužívaným na Varecha.sk (ja sa predsa len rád „rozpisujem” podrobnejšie a nabudúce sa určite polepším), tak aspoň pridám pohľad na jeden z druhov kaktusov, ktorý kvitne pred „susedovie” domom.
  4. No a ešte zblízka. Želáme Vám príjemný nový týždeň bez stresujúcich búrok a krupobitia!