Zeleninová polievka s drobkami z morky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dobrá zeleninová polievka nasýti, zahreje a naviac, poteší aj oči! V chladničke mi dlhšie
zavadzalo „srdiečko“
stonkového zeleru a dva „stredy“ predvareného karfiolu. Mal som ich pripravené na
vyprážanie. V obchode som
však naďabil na utešené balenie morčacích drobkov. Pečeň som orestoval na cibuli s
červenou kápiou a
„korunovanú“ vyškvarenou slaninou, potešil na raňajky moju krajšiu i lepšiu ½. Krk,
srdce a „zuzka“ boli základ pre
vývar a potom mäkké, pokrájané, som pridal do hotovej polievky.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
60-70 minút tepelná úprava |
Postup
- ešte večer som uvaril vývar z pokrájaných morčacích drobkov (asi 100 mm kúsky krku, ¼ - nky srdca a 1/8 – nky „zuzky“, ktoré som iba zalial studenou vodou, osolil a pridal sedem guličiek čierneho korenia.
- očistil a pokrájal som zeleninu na „oku lahodiace“ kúsky,
- ktoré som uložil na postrúhanú a na kukuričnom oleji orestovanú cibuľu; z jalapeño som použil iba pozdĺžnu ½ na drobno pokrájanú aj s jadierkami (@kimlo a jemu podobní „chillicowboys“ určite použijú celé, možno aj dva); premiešal krátko porestoval,
- než som pokrájal celú prostrednú časť („srdiečko“) stonkového zeleru a pridal do zostavy, premiešanú vzápätí opäť päť minút porestoval
- pretlačil strúčiky cesnaku, okorenil KL mletej sladkej papriky a čMČK; po premiešaní zalial precedeným horúcim vývarom a z čajníka dolial vriacu vodu; mäso z krku pooberal, spolu s ostatným pokrájal a nechal na pomocnom tanieri
- do variacej sa polievky som cez „haluškátor“ pretlačil krupicové (5÷6 PL) maslové ňočky na jednom vajíčku a so štipkou soli,
- vložil rozkrojené „ružičky“ karfiolu i pokrájané drobky a po necelej minútke
- za horúca servíroval. Polievka chutila a zahriala aj vďaka kapsaicínu v jalapeño! Poznámka: tento obr. som z prava i z ľava orezal a použil ako „Titulku “.