Zeleninová polievka s bylinkami a hubami (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Polievka zo skupiny surovín sa dá uvariť do mnohých podôb a vo výsledku sa vždy chute na lyžici kombinujú trošku inak. Všetky podoby mám rada, a rada ich obmieňam.

3-4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prepláchnuté sušené dubáky dáme aspoň pol hodinu vopred máčať. Zeleninu na polievku očistíme a nakrájame na menšie kusy. Na oleji ju 2 minúty popražíme.
  2. Zalejeme ju vodou tak, aby bola akurát zakrytá, pridáme aj vodu z dubákov, sušený bobkový list a nové korenie, osolíme. Varíme 20 minút pod pokrievkou na strednom plameni.
  3. Na hubovú zmes na oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme k nej dubáky a šampiňóny a oprážame do hneda. Vmiešame lístky petržlenovej vňate, pridáme čierne korenie, soľ a muškátový oriešok.
  4. Po dovarení polievky z nej vyberieme korenia, rozmixujeme ju do hladka - bude pomerne hustá. Vmiešame do nej majoránové lístky.
  5. Smotanu vyšľaháme nie úplne do tuha.
  6. Polievku podávame so smotanou, posypanou hubami, dozdobíme kúskom majoránu.