Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Prvé „kg“ novým spôsobom stravovania stratené z hmotnosti, ma povzbudili, tak som odskúšal ďalší rcp Joel Fuhrman, M.D. uverejnený na str. 265. Nezdôvodňuje síce prečo, ale pomenoval ho poeticky: „Golden Austrian cauliflower cream soup“. Doslovne: karfiolová krémová polievka „Zlaté Rakúsko“. Jej krémovú konzistenciu získate nie múkou, ale na jemno pomletými „kešu“ orieškami (raw cashews). V receptoch „Eat to Live“ autor soľ zásadne nepoužíva; my sme si tento extrém rýchlo osvojili a nechýba nám.

4-6
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie pekne ku ruke a pri fotení sa ráčte usmievať „vyletí vtáčik“!
  2. Zeleninu pokrájaj na úhľadné kúsky a všetko, okrem zahusťovadla z kešu orieškov a špenátu (alebo toskánskeho kelu, na tunajšom trhu nazývaného „lacinato kale leaves“), ja som vynechal aj karfiol rozobratý na menšie ružičky, vlož do väčšieho hrnca s vlažnou vodou (pri budúcom varení tejto polievky jej pridám dvojnásobok) a šťavou z karotiek. Premiešaj a 15÷21´ porestuj, než bude zelenina chrumkavo mäkká. Ak polievku budeš variť s listami toskánskeho kelu, tak ho teraz, na úzke „rezance“ pokrájaný a udusený na samostatnej panvici s troškou vody alebo zeleninového vývaru, pridaj do už zmäknutej zeleniny.
  3. Orestovanú zeleninu aj s 2/3 šťavy prelej do „kuchynského robota“ alebo rozmixuj ponorným mixérom, do hladka už aj s pomletými kešu orieškami Potom vráť do hrnca s posledou 1/3 tekutiny a zmiešaj s lístočkami surového baby špenátu! Ja som tento krok technologického postupu vynechal a do už zmäknutej zeleniny som teraz vložil aj ružičky karfiolu a posypal ich pokrájanými lístočkami stonkového zeleru.
  4. S Vašim dovolením, pridám jednu praktickú radu z vlastnej skúsenosti: !!!Pozor!!! Kešu oriešky nemeľte v mlynčeku na kávu, lebo ho načisto-dočista odrovnáte-vyradíte, tak ako sa to „podarilo“ mne; mlynček na mäso s malou „šajbou“ je na mletie dobrý!!!
  5. Takže do variacej sa polievky som pridal ¼ litra pomletých kešu orieškov („raw cashews“), pretlačené strúčiky cesnaku a čerstvo nastrúhanú ¼ muškátového orieška,
  6. premiešal a po zhustnutí polievkového základu aj umyté lístočky jemného krehkého „baby špenátu“.
  7. Hotovú polievku s vynikajúcou chuťou (po jej záverečnom ochutnaní som štipku soli predsa len pridal), som za horúca ponalieval do misiek a ozdobenú zopár kešu orieškami a pokrájaným pórom ponúkol k obedu aj mojemu krajšiemu lepšiemu JA, s otáznikmi v očiach! … chutilo!!!