Zeleninová minestrone

Autor receptu: marto990

Poteší bez mäsa, ale aj napríklad, môj prípad, s údeným rebierkom.

8-10
porcií
30 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetku zeleninu si nakrájame na menšie kocky. Použite zeleninu podľa chuti. Pôvodne by tam cícer byť nemal, ale mne sa zachcelo ho tam šupnúť. Rozohrejte olivový olej v hrnci, a popražte zeleninu. Kľudne aj naraz. Keď všetko zmenší svoj objem, prilejte víno a nechajte minimálne o 2/3 zredukovať tekutinu.
  2. Cícer namočte vopred cez noc, alebo ako ja, varte bokom, a podľa možností ešte predtým, než sa pustíte do polievky. Bol hotový rýchlejšie, než som očakával, nerobil som ho však úplne do rozpadnutia, skôr tak na skus, ako malé oriešky. Spolu s cícerom som fazuľky pridával až na koniec.
  3. Okorente, trebárs červenou paprikou, tú dávam skoro všade, čiernym korením, soľou opatrne, ak budete pridávať slanší vývar alebo bujón. Pridajte prelisovaný cesnak, bazalku, paradajkový pretlak, a paradajky. Zalejte podľa žiadaného objemu vodou, resp. vývarom.
  4. Ja som vyváral v polievočke aj údené rebierka. V takomto prípade pozor na soľ. Varte podľa svojej chuti a skúseností, nebojte sa ochutnávať aj za každým krokom v postupe. A radšej soľte až na koniec, keď to nie je v postupe nutné. Varil som na malom plameni, prikryté, asi tak hodinku a pol, do poslednej polhodinky som pridal ešte predvarený cícer, zelené fazuľky a aj zemiaky, čo však nebolo vôbec nutné.
  5. Ak varíte bez mäska, prajem v tomto bode už dobrú chuť. Ak s mäskom, nezabudnite si ho pred dokončením vybrať, vychladiť, oberte mäsko a pridajte ho do polievky. Dochuťte na konci majoránkou. Dobrú chuť.