Zeleninová minestrone
Autor receptu: marto990
Poteší bez mäsa, ale aj napríklad, môj prípad, s údeným rebierkom.
8-10 porcií |
30 minút príprava |
90-120 minút tepelná úprava |
Postup- Všetku zeleninu si nakrájame na menšie kocky. Použite zeleninu podľa chuti. Pôvodne by tam cícer byť nemal, ale mne sa zachcelo ho tam šupnúť. Rozohrejte olivový olej v hrnci, a popražte zeleninu. Kľudne aj naraz. Keď všetko zmenší svoj objem, prilejte víno a nechajte minimálne o 2/3 zredukovať tekutinu.
- Cícer namočte vopred cez noc, alebo ako ja, varte bokom, a podľa možností ešte predtým, než sa pustíte do polievky. Bol hotový rýchlejšie, než som očakával, nerobil som ho však úplne do rozpadnutia, skôr tak na skus, ako malé oriešky. Spolu s cícerom som fazuľky pridával až na koniec.
- Okorente, trebárs červenou paprikou, tú dávam skoro všade, čiernym korením, soľou opatrne, ak budete pridávať slanší vývar alebo bujón. Pridajte prelisovaný cesnak, bazalku, paradajkový pretlak, a paradajky. Zalejte podľa žiadaného objemu vodou, resp. vývarom.
- Ja som vyváral v polievočke aj údené rebierka. V takomto prípade pozor na soľ. Varte podľa svojej chuti a skúseností, nebojte sa ochutnávať aj za každým krokom v postupe. A radšej soľte až na koniec, keď to nie je v postupe nutné. Varil som na malom plameni, prikryté, asi tak hodinku a pol, do poslednej polhodinky som pridal ešte predvarený cícer, zelené fazuľky a aj zemiaky, čo však nebolo vôbec nutné.
- Ak varíte bez mäska, prajem v tomto bode už dobrú chuť. Ak s mäskom, nezabudnite si ho pred dokončením vybrať, vychladiť, oberte mäsko a pridajte ho do polievky. Dochuťte na konci majoránkou. Dobrú chuť.
|