Zelenina pečená na paradajkovom pretlaku (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Zeleninu si vie upiecť každý, takže len taký nápad na jej obmenu a zmenu chuti.
Vegetariáni môžu len tak posypanú Fetou a mäsožravci s cigánskou pečienkou :)
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 185-220 °C |
Postup
- Baklažán, mrkvu a cukiny umyjeme a aj s kožou nakrájame na väčšie kocky, osolíme a necháme postáť.
- Cibuľu nakrájame na pásiky a dáme na olej restovať, trochu ju posolíme. Keď má cibuľa vhodnú farbu zlata pridáme pretlačený cesnak a balzamico a necháme asi 1 minútu rozvoňať, pridáme oregano, petržlenovú vňať a chilli, znovu krátko popražíme a pridáme paradajkový pretlak, ktorý dobre orestujeme a pridáme asi 5 cl vody, ktorou opláchneme pohárik od pretlaku a vlejeme do omáčky, krátko povaríme a vypneme.
- Baklažán a cukinu zlejeme z prebytočnej vody, papriky nakrájame na hrubšie pásiky, paradajky na štvrťky. Uvarenú zmes z pretlaku dáme na spodok pekáča. Na ňu navrstvíme zeleninu, hojne pokvapkáme olivovým olejom, posypeme čerstvým korením a oreganom, trochu osolíme a zakryté pečieme v rúre vyhriatej na 185 stupňov asi 35-40 minút. Odkryjeme, opatrme raz premiešame, v rúre zvýšime teplotu na 220 stupňov a ešte približne 20 minút zapekáme. Tu sa riaďte svojimi skúsenosťami s rúrou, aby Vám zelenina nezhorela.
- Tu pri voňajúcom pekáči je na Vás, ako sa rozhodnete, či Vám postačí hojne posypať rozdrobenou Fetou, alebo si naložiť chutne opečenú krkovičku, alebo si vybrať obe varianty :)