Fazuľkový prívarok

Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa.* Z jedného Alex pripravil rýchle jedlo ruského námorníctva (flotu) s makarónmi. My, La Franconi-áci a neskôr aj „ženijní špagáti” sme si jedlo tiež náležite vážili, tak som zo svojho taniera mäsa pripravil perkelt. Mohol som ho nazvať aj „žižkárensky, alebo ženistický”, ale „flot” mi v ušiach znie, ako hukot mora, či oceánu. Receptom som tak vzdal úctu a vážnosť nielen potravinám, ale aj nositeľom prúžkovaných tričiek.

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Než zovrela voda s 3 PL soli, umyl, očistil a na 3-4 cm kúsky som pokrájal mladú zelenú fazuľku; naozaj mladú, lebo som z nej nemusel ostraňovať „fúzy” a aj pri krájaní som pod nožom cítil, že je mäkká a naozaj „šesťtýždňová”, ako sme ju nazývali ešte v mojich detských i chlapčenských rokoch. Do väčšieho drôteného čajového sitka som uložil sušený ligurček, guličky čierneho aj nového korenia a „adidasku” bobkového listu.
  2. Pripravil som si halúzky petržlenovej vňate, pol zväzku mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”, po dve 10-12 cm vetvičky rozmarínu a už kvitnúceho tymianu.
  3. Zlial som si obvarenú fazuľku (časť z jej vývaru som ponechal na dokončenie), pridal k nej kúsky tymianových vetvičiek, pokrájanú petržlenovú vňať aj s halúzkami, lístočky tymianu a pretlačené strúčiky cesnaku.
  4. V samostatnej rajnici som pripravil zálievku. Na oleji som spenil 6-7 pokrájaných mladých cibuliek, odstavil, zasypal sladkou mletou paprikou, pridal 2-3 PL masla a
  5. po rozpustení 2-3 PL hladkej múky
  6. pomocou „metličky” do voňava vymiešal zápražku a keď sa medzi jej bublinkami objavili prvé dierky, zalial som ju odloženým vývarom z fazuliek a miešal až do požadovanej hustoty.
  7. Pridal som kyslú smotanu a po rozmiešaní zálievku
  8. nalial na už čakajúcu uvarenú zelenú fazuľku (už bez bez vetvičiek rozmarínu a čajového sitka s jeho obsahom).
  9. Dielo som „korunoval” šľahačkovou smotanou alias „šlahetkou”.
  10. Kapiový krém podľa rcp mojej presladkej Mamky sa mi už minul, eröš Pištu by som tu darmo zháňal, tak som „hranu” mojej lahôdky dosiahol pikantnou „Mina Harissou” a aby sa mi
  11. na povrchu prívarku nevytvorila kožka, vložil som naň „oriešok” masla.
  12. S perkeltom som nemal veľa práce, lebo som ho zostavil z už uvareného „nakockovaného” mäsa zo štyroch druhov kosťovice. Na oleji som spenil druhú polovicu pokrájaného zväzku mladej cibuľky, pridal lístky z ružičkového kelu, zmiešal, podusil.
  13. Vložil mäso, okorenil červenou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením a rascou, korením na kuracie mäso a soľou. Po premiešaní a ohriatí na prevádzkovú teplotu, som zostavu
  14. zalial „kosťo-mäsovým” vývarom, dochutil pretlačeným cesnakom, premiašal, dovaril a
  15. podával ako „šperk” na prívarku z mladej fazuľky. Všimnite si, prosím, že aj vrcholec rozkvitnutého tymianu je možné použiť na dekoráciu.