Fazuľkový prívarok
Zelená fazuľka s perkeltom po flotsky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Prečo „perkelt po flotsky”? Nuž z „kosťovice” mi ostali dva taniere mäsa.* Z jedného Alex pripravil rýchle jedlo ruského
námorníctva (flotu) s makarónmi. My, La Franconi-áci a neskôr aj „ženijní špagáti” sme si jedlo tiež náležite vážili, tak som zo
svojho taniera mäsa pripravil perkelt. Mohol som ho nazvať aj „žižkárensky, alebo ženistický”, ale „flot” mi v ušiach znie, ako
hukot mora, či oceánu. Receptom som tak vzdal úctu a vážnosť nielen potravinám, ale aj nositeľom prúžkovaných tričiek.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup- Než zovrela voda s 3 PL soli, umyl, očistil a na 3-4 cm kúsky som pokrájal mladú zelenú fazuľku; naozaj mladú, lebo som z nej nemusel ostraňovať „fúzy” a aj pri krájaní som pod nožom cítil, že je mäkká a naozaj „šesťtýždňová”, ako sme ju nazývali ešte v mojich detských i chlapčenských rokoch. Do väčšieho drôteného čajového sitka som uložil sušený ligurček, guličky čierneho aj nového korenia a „adidasku” bobkového listu.
- Pripravil som si halúzky petržlenovej vňate, pol zväzku mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”, po dve 10-12 cm vetvičky rozmarínu a už kvitnúceho tymianu.
- Zlial som si obvarenú fazuľku (časť z jej vývaru som ponechal na dokončenie), pridal k nej kúsky tymianových vetvičiek, pokrájanú petržlenovú vňať aj s halúzkami, lístočky tymianu a pretlačené strúčiky cesnaku.
- V samostatnej rajnici som pripravil zálievku. Na oleji som spenil 6-7 pokrájaných mladých cibuliek, odstavil, zasypal sladkou mletou paprikou, pridal 2-3 PL masla a
- po rozpustení 2-3 PL hladkej múky
- pomocou „metličky” do voňava vymiešal zápražku a keď sa medzi jej bublinkami objavili prvé dierky, zalial som ju odloženým vývarom z fazuliek a miešal až do požadovanej hustoty.
- Pridal som kyslú smotanu a po rozmiešaní zálievku
- nalial na už čakajúcu uvarenú zelenú fazuľku (už bez bez vetvičiek rozmarínu a čajového sitka s jeho obsahom).
- Dielo som „korunoval” šľahačkovou smotanou alias „šlahetkou”.
- Kapiový krém podľa rcp mojej presladkej Mamky sa mi už minul, eröš Pištu by som tu darmo zháňal, tak som „hranu” mojej lahôdky dosiahol pikantnou „Mina Harissou” a aby sa mi
- na povrchu prívarku nevytvorila kožka, vložil som naň „oriešok” masla.
- S perkeltom som nemal veľa práce, lebo som ho zostavil z už uvareného „nakockovaného” mäsa zo štyroch druhov kosťovice. Na oleji som spenil druhú polovicu pokrájaného zväzku mladej cibuľky, pridal lístky z ružičkového kelu, zmiešal, podusil.
- Vložil mäso, okorenil červenou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením a rascou, korením na kuracie mäso a soľou. Po premiešaní a ohriatí na prevádzkovú teplotu, som zostavu
- zalial „kosťo-mäsovým” vývarom, dochutil pretlačeným cesnakom, premiašal, dovaril a
- podával ako „šperk” na prívarku z mladej fazuľky. Všimnite si, prosím, že aj vrcholec rozkvitnutého tymianu je možné použiť na dekoráciu.
|