Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Zdravý a chutný koláč, vhodný na raňajky alebo desiatu, dosť pripomína musli tyčinky

15 minút
príprava
40-50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo veľkej miske si zmiešame prvých 7 surovín, teda všetky suché. Vločky aj orechy môžete pomlieť,ale koláč potom bude ubitejší. Ja uprednostňujem orechy nahrubo nasekané a jemné ovsené vločky tak ako sú. Sušené ovocie dobre umyjeme, hrozienka môžeme na pár hodín namočiť. Slivky a marhule pokrájame na menšie kúsky a zamiešame do suchej zmesy.
  2. Uvaríme si jablkové pyré, nesladíme a podlejeme len trošičku, možno 1PL vody alebo pomarančovej šťavy. Dusíme prikryté. Netreba ho mixovať, stačí roztlačiť vidličkou. Do teplého pyré vmiešame 1-2 lyžice kokosového oleja.
  3. V druhej miske si zmiešame najemno nastrúhanú mrkvu, jablkové pyré a javorový sirup alebo med (kto má domácu náhradu medu - púpavový alebo bazový med, môžete použiť aj ten - ja som dala bazový a 2PL lesného).
  4. Mrkvovú zmes primiešame do suchej zmesy, tu odporúčam dať varechu bokom a zmiešať to pekne ručne-stručne. Ide to oveľa rýchlejšie a ľahšie. Zmes sa neleje,ale nie je veľmi hustá. Malý plech (32x23cm) vymastíme kokosovým olejom a vysypeme múkou. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech a v rúre vyhriatej na 160 stupňov pečieme pomaly 40-50min.
  5. Upečený koláč je zlatohnedý a na dotyk pevný,ale pružný (nie tvrdý). Je dôležité piecť ho pomaly. Keď ho rozkrojíte za tepla (ako ja), bude vláčny a lepkavý. Po vychladnutí stuhne, no vďaka mrkve a jablkám ostane skôr vlhkejší.
  6. Nakrájame na obdlžníky alebo štvorce. Nie je to koláč ako zákusok, skôr odporúčam na rýchle raňajky alebo zbaliť so sebou na cestu, do školy, do práce. Pôvodný recept som si opísala kdesi z internetu, stránku fakt neviem, ale riadila som sa aj tipmi od ľudí, čo ho vyskúšali a tiež vlastnou fantáziou ;)