Zdravý domáci chlieb s mäkkou kôrkou - mierne na pare (fotorecept)

Autor receptu: ochino

toto je moja najnovšie obľúbená verzia chleba z viacerých múk, hlavne celozrnná urobila na našu babku dojem že je to so škvarkami,tak ju voláme oškvarková múka,a hlavne že chlieb má trvale mäkkú kôrku a všetkým chutí...

110 minút
príprava
60 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = 2,5 dcl

    urobíme si kvások- 1 hrnček vlažnej vody,1/2 KL cukru a 1/2 PL celozrnnej múky /osvedčila sa mi z kauflandu-mlyn Pohronský Ruskov/ a tiež 1/2 PL polohrubej alebo hrubej múky-zamiešame a kým si pripravíme múky-cca 10-15 min to pekne vykvasí...
  2. táto osvedčená kombinácia-10gr.sušené droždie z Jednoty spolu s celozrnnou múkou kvasí jak divé..,
  3. v inej miske si zmiešame všetky sypké ingredienty-múky a prísady / je to možné si urobiť aj dopredu-do zásoby a bolo by to asi rýchlejšie... tieto potom dobre zamiešame lyžicou-múka sa tým aj prevzdušní...
  4. v nádobe z pekárničky si pripravíme mastný základ, t.j. 2-3 PL oleja a 2 PL kyslej smotany
  5. na tento olej so smotanou pridáme zmiešané múky a všetky ingredienty a na jednu stranu pridáme 2-3 PL octu- ja používam vínny alebo jablčný, ale stačí aj obyčajný kvasný...
  6. ocot prihrabneme lyžičkou a na druhú stranu dáme pripravený kvások
  7. dávam si to do pekárničky vymiešať /cca 10min/ -prilejeme tam ešte 1/2 hrnčeka vlažnej vody - ja tomu miešaniu aj trochu pomáham - zoškrabujem cesto zo stien silikónovou stierkou a tiež to cesto pri otvorenej pekárničke občas posypem polohrubou múkou a miesim zhora rukou- zároveň mám v rukách hneď tú správnu tuhosť cesta... /takže na presnej gramáži až tak nezáleží.../ /kedysi som to robil opačne-ruku si namáčal vodou a cesto sa riedilo a išlo rýchlejšie ako na hrnč.kruhu,ale teraz posýpam polohr.múkou-trochu sa to to zahusťuje.../
  8. cesto vyzerá asi takto- je pružné , nelepivé a pomerne tuhé /táto moja pekárnička utiahne optimálne cesto asi zo 700-750 gr. múky-spolu tej zmesi - bielej 3 hrnčeky je asi 400gr. a do 700-750gr je ten mix tmavých múk ... /tá polenta tam robí pekné žlté bodky-cesto je zaujímavejšie.../
  9. po vymiesení cesto posypeme polohrubou múkou a vyklopíme na dosku...
  10. dávam ho hneď do misky-kysky- na takých 25 min - dobre sa z nej potom vyklopí von
  11. cca po 25 min cesto vyklopím a trochu roztlačím-do obdĺžnika , zarolujem a preložím asi do takejto nádoby -mierne tiež podsypem múkou
  12. zvyšok múky z dosky po vyklopení z pekárničky zosypem už na silikónovú podložku a zostane mi čistá robota-bez straty múky... a čaká sa zasa cca 25 min...
  13. po týcho druhých 25 min už zarolované cesto znovu podrástlo a teraz ho ešte preklopím na tú silikónovú podložku ale vyklopím ho z tej misky-akoby na bok- mierne upravím a nechám ďalších 25 min kysnúť - celkove asi 75 min
  14. ale asi po 10 min -teda 15 min pred koncom kysnutia zapínam už rúru na 230 st.C a mám v nej teraz už trvale jeden pekáč pod - do ktorého vlejem 2 a 1/3 hrnčeka vody takže sa vlastne vyvíja para-cca do polovice pečenia-preto je tá kôrka asi mäkká... a jeden pekáč nad -aby moc nepripiekol vrch -je to už osvedčené-OK. a tesne pred koncom kysnutia- /celkom 75min/potriem cesto slanou vodou a posypem zmesou semienok ľanové a sezamové / ale to každý podľa chuti/ fantázii sa medze nekladú-raz som tie semiačka nasypal v tvare kríža a bol z toho tzv. chlieb veriáci...
  15. tesne pred vložením do rúry...
  16. potom to pečiem prvých 15 min na 230 st.C a ďalších 15 min. na 200 st.C a potom to stiahnem na 180st.C a pečiem ešte 30 min.-celkovo 60min, ale posledných 10 min ten chlieb asi 3x potriem tou slanou vodou a potom ho vyberiem a dám na dosku a na vhodnú podložku a zakryjem 3 ks utierok- treba počkať do vychladnutia! nekrájať ešte horúce-ale to je asi každému jasné...
  17. celý chlieb vyzerá asi takto a máva asi 1,25kg
  18. pridávam ešte obrázok s použitými ingredientami...