Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nič tak dobre neosvieži v horúčavách, ako práve známa zázvorovo - citrónová limonáda, ktorú som dnes vylepšila s karamelom, chuť úžasná - pridávam recept pre milovníkov tohto nápoja.

10 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som a umyla mätu piepornú.
  2. Prichystala som zázvor, a odkrojila som z neho kúsok asi 5 cm veľký.
  3. Najlepšie sa čistí zázvor ostrou hranou aluminiovej čajovej lyžičky, oškriabanie šupky ide ľahko, rýchlo a v tenučkej vrstvičke, dá sa dobre škrabkou na zeleninu alebo ostrým nožom ošúpať zázvor, ale odpad je potom príliš veľký potom a zbytočný.
  4. Zázvor som opláchla studenou vodou, osušila papierovou utierkou a ostrým nožom som ho pokrájala na tenké plátky, nie je vôbec nutné ho strúhať a vymačkávať z neho šťavu, uvoľní sa jej dosť v dalšom spracovaní tohoto receptu. postup krájaním je oveľa jednoduchší a rýchlejší v danom prípade.
  5. Škrabkou na zeleninu som olúpala na tenučko citrónovú kôru...
  6. ...a vytlačila som šťavu z dvoch citrónov.
  7. Do veľkého hrnca som nasypala hnedý cukor...
  8. ...a na silnom plameni som za stáleho miešania pripravila karamel, pozor NESPÁLIŤ!!!, aby nezhorkol.
  9. Pridala som citrónovú kôru ku karamelu,...
  10. ..aj citrónovú šťavu, teraz to prudko zaškvrčí, treba dať pozor, aby horúci karamel neprskol na vás.
  11. Zmes som zaliala odmeraným množstvom studenej vody, minerálku ani bublinkové vody neodporúčam pri tomto postupe, lebo kysličník uhličitý pri varení unikne,...
  12. ....priviedla do varu a ked voda už vrela, prihodila som listy mäty, vypla som plyn, nechala úplne vychladnúť, zatiaľ sa dobre vylúhuje zázvor i citrónová kôra a uvoľní sa aróma a chuť mäty, potom som celé precedila cez jemné sitko, do veľkej fľaše a odložila som vychladiť hotový nápoj do chladničky.
  13. Podávala som zázvorovo - citrónovú limonádu v pohári s ľadom, kolieskom citróna a so slamkami, hotová limonáda fantasticky osvieži v týchto horúčavách a karamel v kombinácii s ostatnými surovinami dodáva limonáde vynikajúcu chuť. Každý si môže prisladiť alebo nariediť podľa svojej chuti. Správny slovenský spisovný názov zázvoru je Ďumbier lekársky :-)
  14. Zázvor sa používa predovšetkým ako korenina v stredomorskej a ázijskej kuchyni už viac ako 3000 rokov, má výraznú aromatickú sladko-pikantnú citrusovú chuť, používa sa do jedál,pečiva, v cukrárstve, na výrobu limonád, čajov, rôznych nápojov a zázvorového piva. Do západnej Európy sa dostal Z Indie a Číny už v 9. storočí. Bol známy v Egypte, Ríme a v starovekom Grécku a krajinách Blízkeho východu, je známych viac druhov, čierny, biely, ružový v Japonsku a fialový v ázijských krajinách ako galangal, poznajú ho i v arabských štátoch už veľmi dávno. Používa sa čerstvý i sušený. Má priaznivé zdravotné účinky, zlepšuje činnosť čriev, pôsobí proti kŕčom, nevoľnosti, kinetózam z cestovania, bolestiam hlavy, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, proti skleroze, pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, ciev a na krvný systém, pôsobí úľavu pri nevoľnosti v tehotenstve, stimuluje imunitu, ako prevencia pri chrípke, má antiseptické účinky, likviduje baktérie a vírusy, má mnohostranné využitie.