Zázvorovo-citrónová limonáda s karamelom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Nič tak dobre neosvieži v horúčavách, ako práve známa zázvorovo - citrónová limonáda,
ktorú som dnes vylepšila s karamelom, chuť úžasná - pridávam recept pre milovníkov tohto
nápoja.
10 minút príprava |
5 minút na 100 °C |
Postup- Pripravila som a umyla mätu piepornú.
- Prichystala som zázvor, a odkrojila som z neho kúsok asi 5 cm veľký.
- Najlepšie sa čistí zázvor ostrou hranou aluminiovej čajovej lyžičky, oškriabanie šupky ide ľahko, rýchlo a v tenučkej vrstvičke, dá sa dobre škrabkou na zeleninu alebo ostrým nožom ošúpať zázvor, ale odpad je potom príliš veľký potom a zbytočný.
- Zázvor som opláchla studenou vodou, osušila papierovou utierkou a ostrým nožom som ho pokrájala na tenké plátky, nie je vôbec nutné ho strúhať a vymačkávať z neho šťavu, uvoľní sa jej dosť v dalšom spracovaní tohoto receptu. postup krájaním je oveľa jednoduchší a rýchlejší v danom prípade.
- Škrabkou na zeleninu som olúpala na tenučko citrónovú kôru...
- ...a vytlačila som šťavu z dvoch citrónov.
- Do veľkého hrnca som nasypala hnedý cukor...
- ...a na silnom plameni som za stáleho miešania pripravila karamel, pozor NESPÁLIŤ!!!, aby nezhorkol.
- Pridala som citrónovú kôru ku karamelu,...
- ..aj citrónovú šťavu, teraz to prudko zaškvrčí, treba dať pozor, aby horúci karamel neprskol na vás.
- Zmes som zaliala odmeraným množstvom studenej vody, minerálku ani bublinkové vody neodporúčam pri tomto postupe, lebo kysličník uhličitý pri varení unikne,...
- ....priviedla do varu a ked voda už vrela, prihodila som listy mäty, vypla som plyn, nechala úplne vychladnúť, zatiaľ sa dobre vylúhuje zázvor i citrónová kôra a uvoľní sa aróma a chuť mäty, potom som celé precedila cez jemné sitko, do veľkej fľaše a odložila som vychladiť hotový nápoj do chladničky.
- Podávala som zázvorovo - citrónovú limonádu v pohári s ľadom, kolieskom citróna a so slamkami, hotová limonáda fantasticky osvieži v týchto horúčavách a karamel v kombinácii s ostatnými surovinami dodáva limonáde vynikajúcu chuť. Každý si môže prisladiť alebo nariediť podľa svojej chuti.
Správny slovenský spisovný názov zázvoru je Ďumbier lekársky :-)
- Zázvor sa používa predovšetkým ako korenina v stredomorskej a ázijskej kuchyni už viac ako 3000 rokov, má výraznú aromatickú sladko-pikantnú citrusovú chuť, používa sa do jedál,pečiva, v cukrárstve, na výrobu limonád, čajov, rôznych nápojov a zázvorového piva. Do západnej Európy sa dostal Z Indie a Číny už v 9. storočí. Bol známy v Egypte, Ríme a v starovekom Grécku a krajinách Blízkeho východu, je známych viac druhov, čierny, biely, ružový v Japonsku a fialový v ázijských krajinách ako galangal, poznajú ho i v arabských štátoch už veľmi dávno. Používa sa čerstvý i sušený. Má priaznivé zdravotné účinky, zlepšuje činnosť čriev, pôsobí proti kŕčom, nevoľnosti, kinetózam z cestovania, bolestiam hlavy, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, proti skleroze, pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca, ciev a na krvný systém, pôsobí úľavu pri nevoľnosti v tehotenstve, stimuluje imunitu, ako prevencia pri chrípke, má antiseptické účinky, likviduje baktérie a vírusy, má mnohostranné využitie.
|