Zázvorová zmrzlina s karamelovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Jesenno-zimná zmrzlina jemne štípe po zázvore a kontrastuje so sladkým karamelom zjemneným kúskom masla. Pre milovníkov zázvoru to pravé na sviatočnú pohodu keď za oknom sneží :)

Postup

  1. Tu hľa suroviny. Zázvoru majú byť dva asi 5 cm kúsky, ak dáte viac bude výraznejšia. Naozaj tam idú 3 žĺtka, akurát jedno vajce som zabudla na linke :O).
  2. Do hrnca dáme ošúpaný a postrúhaný zázvor, trstinový cukor a mlieko. Zohrejeme na horúco ale nesmie to vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  3. Do vychladnutého mlieka vmiešame žĺtky a dáme nad hrniec s horúcou vodou. Za stáleho miešania uvaríme nad parou žĺtkový krém. Trvá to cca 8-10 minút, viac nie, aby sa žĺtky nezrazili na praženicu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Prepasírujeme cez sitko, zázvor poriadne vytlačíme.
  5. Žĺtkovo-zázvorový krém dáme do chladničky vychladiť.
  6. Kandizovaný zázvor posekáme na márne kúsky :o).
  7. Šľahačku ušľaháme aby metlička nechávala stopu, nie celkom do tuha.
  8. Jemne zmiešame žĺtkový krém a šľahačku. Dáme do vhodnej misky a vložíme do mrazničky.
  9. Necháme asi 45 minút a metličkou premiešame. Vrátime do mrazničky. Postup opakujeme kým krém nie je ako topiaca sa zmrzlina. U nás som vkladala do mrazničky 5x, posledné dva razy len po pol hodine.
  10. Keď je zmrzlina polotuhá vmiešame do nej posekaný kandizovaný zázvor a dáme ju do krabičky vhodnej na mrazenie. (podľa receptu jej vyšlo trochu viac ako pol litra). Vrátime do mrazničky domraziť na niekoľko hodín alebo cez noc.
  11. Medzitým pripravíme polevu (na tú nemám fotopostup): Cukor roztopíme na karamel. Vlejeme cca 1 dl horúcej vody. Po roztopení všetkých kúskov pridáme zlatý sirup a premiešame. Na slabom ohni necháme redukovať cca 10 minút. Bude to mať hustotu asi ako sirup. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, malo by to zhustnúť ako med. Pridáme maslo izbovej teploty. Pridáme tiež hrubozrnnú morskú soľ. Všetko dobre premiešame. Miešanie treba občas zopakovať, maslo má tendenciu sa oddeľovať. Keď všetko dobre vychladne bude to vyzerať ako nátierka. Na studenej zmrzline je táto poleva hustá a lepkavá a to sa mi páči :O). Skladujem ju v chladničke, pred podávaním ju treba nechať asi hodinu zmäknúť.
  12. Na druhý deň. Pred porcovaním zmrzlinu necháme v chladničke povoliť.
  13. A môžeme maškrtiť... Chrumkavá obmena: rozdrvíme pár zázvorových sušienok a zamiešame do predmrazenej zmrzliny. Vynecháme kandizovaný zázvor. Tip na famózny dezert: upečieme čokoládové brownies a vykrojíme z neho kolieska. Na koliesko brownies dáme kopček zmrzliny. Ozdobíme polevou, zázvorovou sušienkou a kandizovaným zázvorom.