Zázračná orechová torta

sovka62 - fotkasovka62, 16. februára 2010
Zázračná orechová torta
Foto: sovka62

Tento recept priniesla dcéra asi pred dvadsiatimi rokmi. Bola som zvedavá, prečo práve "zázračná" torta, ale keď som ju upiekla, všetko bolo jasné. Je Zobraziť celý popisTento recept priniesla dcéra asi pred dvadsiatimi rokmi. Bola som zvedavá, prečo práve "zázračná" torta, ale keď som ju upiekla, všetko bolo jasné. Je vynikajúca a celkom lacná, skrátka zázrak.

60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
200 g
10 PL
200 g
1/2 bal.
100 g
100 g
Plnka:
200 g
250 g
250 g
120-150 ml
Poleva:
200 g
1 PL
Iná alternatíva plnky:
4 ks
300 g
500 g
Iná alternatíva polevy:
250 ml
300 g
40 g




Postup

  1. 1

    Žĺtky šľaháme s kryštálovým cukrom a po lyžiciach pridávame horúcu kávu. Múku, orechy a prášok do pečiva premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor a došľaháme. Do žĺtkovej hmoty striedavo zapracujeme múkovú zmes a sneh. Upečieme vo vymastenej, múkou vysypanej forme s priemerom 26 cm. Upečenú necháme chvíľu vo forme, potom vyberieme na mriežku, kde vychladne.

  2. 2

    Zmiešame, orechy s polovicou cukru, pridáme mlieko a udusíme na hustú kašu. Maslo vymiešame s druhou polovicou cukru a postupne pridáme orechovú kašu. Dobre vyšľaháme. Tortový korpus dvakrát prerežeme, natrieme plnkou (časť si necháme na ozdobu). Natrieme i vrch a boky torty. Necháme stuhnúť. Môžeme použiť i plnku šľahanú na pare. Vajcia s cukrom šľaháme nad parou 10-15 minút, ak skúsime prstom, majú byť horúce, vtedy sú hotové. necháme trochu ochladnúť, pridáme maslo a rozmiešame. Vychladíme v chladničke, prešľaháme a môžeme plniť.

  3. 3

    Naplnenú tortu necháme vychladiť v chladničke. Čokoládovú polevu (používam tú, čo vyzerá ako peniažky,) dáme do trojdecového zaváraninového pohára. Pridáme olej a pohár vložíme do hrnca s horúcou vodou. Na veľmi slabom ohni čokoládu roztopíme. Pod mriežku položíme prázdny plech. Tortu položíme na mriežku a priamo z pohára polievame polevou. Pomáhame si nožom. Vo zvyšnej poleve namočíme polovičky orechov a necháme stuhnúť. Hotovú tortu ozdobíme zvyšnou plnkou a polovičkami orechov. Môžeme použiť i šľahačkovú polevu. Šľahačku zohrejeme v hrnci, aby bola horúca, ale nesmie vrieť. Odstavíme. Pridáme čokoládu a maslo a miešame na hladkú polevu. Na obrázkoch je torta plnená a polievaná alternatívnou plnkou a polevou.

    Zázračná orechová torta - obrázok 3

Diskusia k receptu

kucharronald
je aj toto zaujímavé...už som aj vytlačil...Tá čokoláda, ktorá má tvar peniažky, to sa nenazýva: cukrárska čokoláda? predávajú to 500g balení?
sovka62
Áno to je presne ona. Je mäkkšia ako čokoláda na varenie a múčniky sa lepšie krájajú, hlavne tie, kde sa poleva nalieva priamo na krém, alebo na šľahačku. A má aj dobrú chuť.
bambulka51
už som si ju vytlačila,pozerám do kalendára,ešte mám 7 až 8 dní čas.Pôjdem pohľadať tú cukrárenskú čokoládu,moc ďakujem za recept aj radu.Už len aby sa my to všetko hlavne v pohode podarilo.
zdena1011
Syn čoskoro bude mať narodeniny,tak aj ja vyskúšam.Dám vedieť,ako chutil.
kucharronald
Vidíte pani sovka, aký dobrý nápad ste dali...Keď robievam palacinky, zvykávam približne robiť 40 kusov....to sú z môjho recepty 4 cestá. A keď už robím palacinky, robím aj palacinkovú tortu. Keď už je hotová, oblejem ju čokoládou. Ale ešte doteraz mi neprišlo na rozum, že to mám poliať s cukrárskou...Polievam ju s varenou čokoládou...Na koniec, keď stuhne čokoláda, a keď už krájam, všetko padá dole...Skúsim v blízkej budúcnosti spraviť s cukrárskou čokoládou.
sovka62
Môžeš skúsiť, ale myslím si, že z palaciniek poleva padá, pretože sú mastné. Skús tú placinku, ktorú dávaš poslednú- vrchnú upiecť na panvici bez oleja, panvicu si len vytri mastnou servítkou. Potom by to mohlo držať.
kucharronald
Aha....mžno skúsim zajtra :) Každý víkend,v sobotu, pečiem niečo....ale dnes som nemal náladu...asi zajtra to spravím...
moli
@sovka62 keď som si prečítala názov vašej torty, tak mi až zimomriavky naskočili na tele.Ja často pečiem tortu s menom Zázračná orechová torta a recept mám po nebohej maminke.Ona nám ho tiež veľmi často piekla.Líši sa však od tejto vašej, ale ju určite raz vyskúšam.Ďakujem.
sovka62
@moli :tak daj ten maminkin recept, možno bude lepší ako môj a maminka by bola určite rada, ak sa nám zapáči.
moli
OK! :o) Tak ho teda pridám a bude aj z fotečkou!Hádam sa niekomu bude ľúbiť!Je strašne chutná tá torta, určite nikoho nesklame keď ju vyskúša. :o)))
babinka
tortu som uz robila 3x, urobila som orechovu, vanilkovu a mix orechiovo vanilkovej, vzdy sa mi podarila, a to je uz co povedat!!! Velmi dobry recept so 100% uspechom... a chutny, vlacny, jemny. Vdaka!
jerica
@sovka62 teším sa na Tvoju tortu keď ju spravím synovi k narodkám , keď ju budem robiť a budem môcť , pofotím a dám Ti k odsúhlaseniu pridať k tomuto Tvojmu receptu.
sovka62
Veľmi sa teším, že sa vám páči a súhlasím s uverejnením obrázkov, ja som už dlho nepiekla, tak bude len dobre, že tam bude nafotená.
llucik
dobry den, mam len jednu otazku ohladom druheho bodu kde pisete ze orechy vymiesame s cukrom, ale s akym? cukor sa tam miesa dalej s maslom, pomylili ste sa ? alebo aj tie orechy sa maju teda s cukrom miesat, a ak ano tak s kolko gramov cukru ?
sovka62
@llucik , ďakujem za upozornenie. Nepomýlila som sa, len som nenapísala, že 250 g práškového cukru rozdelíme na polovice, polovica do orechov, polovica sa mieša s maslom. Skúsim to doplniť, hádam sa podarí.
sovka62
Teším sa, že chutila, je to síce torta nemoderná, dnes sa používa viac hotových prípravkov, ale mne klasika chutí najviac a hlavne, netreba nič zhánať, tie suroviny čo potrebujeme sa dajú kúpiť všade.
rennatte
@sovka62 , skus v surovinach oddelit cesto a plnky tak ze za slovom plnka das dvojbodku, lebo takto je to neprehladne a pletie sa mi to, ak das dvojbodku, tak sa to pekne oddeli :-) -----> KK
sovka62
@honestka , ani si nevieš predstaviť, ako rada by som sa s tebou spojila cez Skype. Lenže môj počítač bol v oprave a odvtedy nie som schopná sa na Skype pripojiť, dokonca mi ani neukazuje, keď som mnou niekto chce týmto spôsobom komunikovať. Reklamovala som to, ale bolo mi povedané,že to je nejaké iné nastavenie a dokonca mi ani neukazuje, že som dostala mail, vraj toto ten program nepodporuje. Som z toho na hlavu.
marienka44
@Sovka62 , uz som aj ja ulozila recept, najblizsie upeciem. Ta plnka na obrazku je ta zltkova nad parou, usudzujem podla farby. Torta je teda pecena z 1,5 davky , t.j. zo 6 vajec? Dakujem za odpoved, pozdarvujem. :-)
medovnicek
krásna torta, ukladám recept, len musím niekedy nabrať odvahu na vyskúšanie
brok
vyzerá mňam zajtra ju urobím
sovka62
Je naozaj mňam, s jednou i druhou plnkou, robievam ich striedavo. Tak nech chutí aj vám a vašim blízkym.
sovka62
Blahoželám, máš ju naozaj krásnu, dobre si ju upiekla a krásne vyzdobila, nabudúce skúsim zdobiť podľa teba, veľmi sa mi to páči. Verím, že vám chutila, nenadarmo sa volá zázračná.
soncya
chcem sa poďakovať za výborný recept na tortu. Dovolím si poslať aj foto hotovej.


sovka62
Blahoželám, máš ju krásnu. Prepáč neskorú odpoveď, túlali sme sa po svete.
nadia56
@sovka62 , piekla som ju tento tyzden dcere k narodeninam, plnila som parizskym kremom, bola naozaj vynikajuca, dakujem za recept, urcite to nebolo posledny krat co som ju podla tvojho receptu robila, prajem ti krasny a pokojny adventny cas:-)
sovka62
Ďakujem, Naďka, aj ja tebe prajem pohodu, radosť a šťastie v nastávajúcich dňoch.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia