Závitky z kuracích pŕs plnené domácou paštétou z kuracej pečene (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji chlapi milujú kuracie prsia a kuraciu pečeň, spojila som obe suroviny, pripravila som domácu paštétu z kuracej pečene s údenou slaninkou z mangalice, paštétou som naplnila rezne z kuracích pŕs, zavinula do závitkov a upiekla, úspech mali u nás doma neskutočný.

2 - 3
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Postup

  1. Najprv som pripravila domácu paštétu z kuracej pečene, túto som ešte nerobila, rozhodla som sa pre zloženie, ktoré zároveň výborne ochutí mäsíčko z kuracích pŕs. Kuraciu pečeň som umyla, osušila, zbavila nepotrebných častí a pokrájala na menšie kúsky.
  2. Na 1 PL olivového oleja som orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky do sklovita,...
  3. ..pridala som kuraciu pečeň, ktorú som orestovala za stáleho miešania,...
  4. ...kým sa povrch opiekol pekne do hneda a ked už po pichnutí ihlou z vnútra vytekala len číra šťava, vo vnútri musí zostať pečeň mäkká, nevysušená, vtedy som pridala cesnak pokrájaný na plátky, orestovala som len krátko, kým sa pekne rozvoňal, mám náš kvalitný slovenský cesnak, ktorý má ostrú prenikavú chuť, preto stačil len jeden strúčik.
  5. Pečeň som okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som, pridala som údenú červenú sladkú mletú papriku, ktorá pečeňovú paštétu krásne ochutí...
  6. ...spolu s údenou slaninkou z mangalice, ktorú som pokrájala na plátky, potom na prúžky, nechala som papriku v tuku rozpustiť, potom som vypla plameň, nechala som všetko úplne vychladnúť, slaninka sa postará nielen o vynikajúcu chuť, ale zabezpečí aj dobrú roztierateľnosť paštéty.
  7. Pečeňovú zmes som po jej vychladnutí rozmixovala na hladkú paštétu, ktorú som nesolila odložila na chvíľu do chladničky.
  8. Kuracie prsia som umyla, osušila, ostrým nožom som ju rozkrojila do tvaru motýľa a v polovici prekrojila na dva rezne.
  9. Kuracie rezne som pod fóliou naklepala, osolila a rovnomerne som na kurací rezeň rozotrela pripravenú paštétu. Zvyšnú paštétu som odložila do chladničky, mali sme na večeru s čerstvým chlebíkom a s horúcim čajom.
  10. Naplnené rezne som zavinula do závitkov, ktoré som položila do pekáčika,
  11. ...na vrch som tenký položila plátok prerastenej mäsitej slaninky, podliala som olejom a malým množstvom vody.
  12. Piekla som odokryté v rúre vyhriatej na 170 stupňov C, kým nebola slaninka na povrchu pekne vypečená do chrumkava, tak ako ju máme my radi, u mňa to bolo 25 minút.
  13. Podávala som horúce so zemiakovým pyré, podliate chutným výpekom.
  14. Pohľad zblízka. Ide o veľmi chutné jedlo z kuracích pŕs, mäsíčko bolo mäkkučké ako masielko, šťavnaté, má vynikajúcu údenú chuť po údenej paprike a údenej slaninke z mangalice, ktorá je v paštéte, mäsíčko bolo super premastené zo slaninky v paštéte i na povrchu, voňalo po krásne cesnaku, náplň z pečeňovej paštéty a rovnako výpek majú úžasnú údenú chuť, ide o pomerne jednoduché jedlo, rýchlo hotové, ktoré odporúčam vrelo milovníkom kuracieho mäska a kuracej pečene.