Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Zavinuté knedlíky sú jemne chrumkavá príloha zo zemiakov, pristanú k mäsu a/alebo zelenine, poslúžia aj ako predjedlo...

2
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Knedlíky: Oškrabeme, nakrájame a uvaríme si zemiaky. Medzitým si dáme do misky múku, vajce, soľ, muškátový oriešok, 1 PL masla. Opražíme si strúhanku.
  2. Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto. To potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, potrieme 1 PL masla, ktoré medzitým zmäklo a posypeme opraženou strúhankou.
  3. V panvici si dáme rozohriať maslo. Cesto rozdelíme na pásy, zrolujeme a popritláčame. Rolky by nemali byť hrubšie ako 1-1,5 cm. Je na vás, či si pásy vopred nakrájate na tenšie, alebo na hrubšie a potom "klbká" ešte prekrojíte.
  4. Pripravené knedlíky vkladáme na panvicu a opekáme do zlatohneda. Z množstva surovín mi vyšlo 7 ks.
  5. Podávame ako prílohu, alebo predjedlo.
  6. Omáčka: z múky a masla si spravíme zápražku, zalejeme vodou a dobre rozmiešame... Keď základ na omáčku začne vrieť, odstavíme ju z plameňa. Pridáme soľ. Zmiešame si horčicu s mliekom, pridáme do omáčky a odvaríme vodu, kým omáčka dosiahne požadovanú konzistenciu. Nakoniec primiešame aj vínny ocot.
  7. Zubáč: zubáča si jemne osolíme, dáme do fólie na pečenie s 1 PL vody a dusíme 25-30 minút na 180 stupňoch. Po vybratí z fólie každé filé pokvapkáme limetkovou šťavou.
  8. Ako príloha sa môže dať zelenina, na ozdobu kto chce sa dá použiť napr. petržlenová vňať.