Závin z bezlepkového kysnutého cesta (bez mlieka)
Autor receptu: miika
prvý recept pri ktorom je paradoxne bezlepková verzia koláča chutnejšia, dlhšie vydrží koláč
mäkký a prvý raz mi závin nepraskol :)
180 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Zmiešame sušené droždie s múkou, následne pridáme všetky ingrediencie, zamiešame a cesto dáme vykysnúť (najlepšie do misky rýchlokysky)
- z tohto množstva odporúčam max dve nohy závinu, inak sa bude cesto trhať. Cesto sa pomerne zle opracúva, odporúčam vyvaľkať hrubšie , aby sa netrhalo. Cesto som vaľkala rovno na papieri na pečenie, následne som s papierom závin s plnkou aj zavinula a ostatný papier, ktorý bol navyše som odstrihla a závin priamo na papieri som presunula na plech. Naplníme čím chcete - orechami, makom, kakaom, pokvapkáme maslom a zatočíme, presne ako pri kysnutom ceste z normálnej múky. Jeden podstatný rozdiel je v tom, že bezlepkový závin nepicháme pred pečením. Len ho potrieme olejom alebo žltkom aby mal peknú farbu.
- Závin dáme do vyhriatej rúry na horný a spodný ohrev, pečiem 30min. na 180st, potom 20min. na 170st.