Zavárané moruše (fotorecept)

Autor receptu: akeber

Poznáte ju ? Moruša čierna (Morus nigra )

20 min minút
príprava
6-10 MIN minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tento druh sa tradične pestuje iba na neveľkom území prevažne v južných oblastiach Slovenska . Je zastúpený len v niekoľkými stovkami kusov , z toho najvyššia koncentrácia je práve v okolí Jabloňoviec , teda na južnom úpätí Štiavnických vrchov . V tomto území je druh viazaný na vinohrady a vyskytuje sa len v miestach , kde rastie alebo v minulosti rástol vinič hroznorodý ( Vitis vinifera ) . Známe je že celá rastlina má vysoký potenciál v liečebnom použití , a to najmä v Čínskej medicíne má dlhú históriu . Listy sú dobré pri ochorení , ako je prechladnutie a bronchitíde , ovocie má tonikum vplyv na obličky , energie , a pri liečbe močových problémov , predčasné vypadávanie vlasov a v koreňovej kôre sa nachádza užitočné pre liečbu astmy , hypertenzie a dokonca aj cukrovky .
  2. Moruše sa chemicky neošetrujú . Pri zbere dávame pozor aby sme nezbierali aj nečistotou lebo moruše sa neumývajú ! Ja dávam na 3 dl pohár 3 polievkové lyžice cukru .
  3. Dáme do pohárikov a zasypeme cukrom . Niekto varí sirup ,,,ja zasypem cukrom a zalejem prevarenou vodou . Sterilizujem tak 6 až 10 minút .