Zavarane maso
Autor receptu: ruzova
Postup- Mäsko robím bežne do fliaš a to kuracie alebo bravčové robievam do flaštičiek od tatarky a to teraz synovi na internát, predtým dcére a bolo to vždy v pohode aj po 2 mesiacoch bez chladničky. Narežem cibulu, spením na oleji, pridám máso, soľ, korenie a papriku a opečiem. Maličko podlejem vodou a keď zovrie tak dávam do fliaš. Tie zvyknem na chvilku dať do rúry aj viečka, aby sa tak ešte trochu hygienicky vysterilizovali a do horucich dávam máso. Potom dám do hrnca s vodou a keď voda začne vrieť, tak vypnem a neodkryvam do druhého dňa. To je všetko a nikdy sa nepokazili. Potom stačí len zohriať, pridať vodu alebo mlieko, smotanu či jogurt zahustiť a tým sa aj urobí viac omáčky a prípadne dať vegetu alebo harmóniu na dochutenie.
Najnovšie ešte robím aj mleté mäso do fliaš obdobným spôsobom len pridám cesnak a paradkový pretlak, prípadne chilli a je to ten istý spôsob a syn si to veľmi chváli ako zmes na špagety, len si pridá viac kečupu alebo pretlak a vodu a je to vraj vynikajúce.
- Re: zavárané mäso
Odoslaťod Dáša_B » St 16.Máj. 2007 18:24
My to zavarame na dovolenku pravidelne.
Možeš buď nakrajane maso na kocky ( v podstate ľubovolne ) orestovať , veľmi jemne osoliť, natlačiť do vysterilizovaných pohárov,
Alebo platky masa opečies na panvici, opat das do poharov, natlačíš do vysterilzovanych pohárov, , pridáš lyžicu vody, veľmi jemne sol
Dokonca môžeš takto dať aj surove maso, pridat trošku soli a lyžicu vody.
Doležité je davať maso do vysterilizovaných pohárov, vrchnáky tiež najlepšie vyvarené. Zatvoriť a sterilizovať (v pare, v rúre na plechu) hodinu, nechať 24 hodín vychladiť a potom ešte aspon na 20 minút znova vysterilzovať.
Takto upravené maso vydrží. Nikdy sa nam nestalo, žeby sa pokazilo. Dvojita sterilizácia by mala byť zárukou. Potom ku tomu uvaríš cestoviny, možno nejaké kondenzované nesladené mlieko, syr a je omáčka. Prípadne ryža vo vrecku... Kedysi, ked molo mrazakov malo tak sme takto spracovavali domáce prebytky, dokonca aj klobasy.
Len treba jemne soliť aj koreniť, zavaraním sa nejak chuť zvyrazňuje.
Viem, že mnohí to sterilizuju iba raz, zaleží na vás. Ja nemam odvahu to vyskúšať, keď mám toho overené :))
Dáša_B
pokročilý
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 21:42
Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0
Hore
- Mäsko robím bežne do fliaš a to kuracie alebo bravčové robievam do flaštičiek od tatarky a to teraz synovi na internát, predtým dcére a bolo to vždy v pohode aj po 2 mesiacoch bez chladničky. Narežem cibulu, spením na oleji, pridám máso, soľ, korenie a papriku a opečiem. Maličko podlejem vodou a keď zovrie tak dávam do fliaš. Tie zvyknem na chvilku dať do rúry aj viečka, aby sa tak ešte trochu hygienicky vysterilizovali a do horucich dávam máso. Potom dám do hrnca s vodou a keď voda začne vrieť, tak vypnem a neodkryvam do druhého dňa. To je všetko a nikdy sa nepokazili. Potom stačí len zohriať, pridať vodu alebo mlieko, smotanu či jogurt zahustiť a tým sa aj urobí viac omáčky a prípadne dať vegetu alebo harmóniu na dochutenie.
Najnovšie ešte robím aj mleté mäso do fliaš obdobným spôsobom len pridám cesnak a paradkový pretlak, prípadne chilli a je to ten istý spôsob a syn si to veľmi chváli ako zmes na špagety, len si pridá viac kečupu alebo pretlak a vodu a je to vraj vynikajúce.
|