Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Minulý rok som urobila cviklu s jablkami a cibuľou...bola výborná , ale na mňa tá cibuľa pôsobila trošku rušivo..tento rok som ju urobila celkom inak..recept na cviklu s chrenom mi dala teta Irenka, ktorá k nám chodila pomáhať pri zabíjačkách..doniesla mi jeden malý pohárik a keď som ho otvorila, stihla som urobiť iba fííííí....z pohára sa na mňa valila vôňa chrenu..a tak som urobila aj druhú variantu s jablkami podobne..čarovné na tej zaváranine je to, že nepláva v náleve...

29
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Včera som si uvarila vo veľkých hrncoch 10kg cvikle..ošúpala som ju ..
  2. cviklu som rozdelila na 2 časti...do jednej nádoby som navážila 6 kg. a do ruhej 4 kg. priniesla som si z pivnice jablká a na záhrade som si vykopala chren
  3. jablká som očistila a postrúhala..
  4. postrúhané jablká som pridala ku cvikle...
  5. posypala anízom..pomiešala, zaliala nálevom a nechala stáť 3 hodiny v náleve...nálevu je iba toľko, že je v ňom cvikla ponorená, nie je nad cviklou..
  6. do druhej cvikly som pridala postrúhaný chren.../to je ale sila, ked´som ho strúhala na mixéri a otvorila poklop, neubránila som sa slzám/a pridala som 2 lyžice celej rasce...
  7. všetko som pomiešala, zaliala nálevom a nechala stáť v náleve 3 hod. nálevu je iba toľko, že cvikla je iba ponorená v náleve,nálev nie je nad cviklou...
  8. po troch hodinách som cviklu naložila do pohárov...
  9. v pohári je to takto..
  10. poháre som zatvorila a dala sterilizovať na 80st. 15min.. vysterilizované poháháre som vybrala z hrnca a zakryla mokrou útierkou...