Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Minulý rok som urobila cviklu s jablkami a cibuľou...bola výborná , ale na mňa tá cibuľa
pôsobila trošku rušivo..tento rok som ju urobila celkom inak..recept na cviklu s chrenom
mi dala teta Irenka, ktorá k nám chodila pomáhať pri zabíjačkách..doniesla mi jeden malý
pohárik a keď som ho otvorila, stihla som urobiť iba fííííí....z pohára sa na mňa valila vôňa
chrenu..a tak som urobila aj druhú variantu s jablkami podobne..čarovné na tej
zaváranine je to, že nepláva v náleve...
29 porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 80 °C |
Postup
- Včera som si uvarila vo veľkých hrncoch 10kg cvikle..ošúpala som ju ..
- cviklu som rozdelila na 2 časti...do jednej nádoby som navážila 6 kg. a do ruhej 4 kg. priniesla som si z pivnice jablká a na záhrade som si vykopala chren
- jablká som očistila a postrúhala..
- postrúhané jablká som pridala ku cvikle...
- posypala anízom..pomiešala, zaliala nálevom a nechala stáť 3 hodiny v náleve...nálevu je iba toľko, že je v ňom cvikla ponorená, nie je nad cviklou..
- do druhej cvikly som pridala postrúhaný chren.../to je ale sila, ked´som ho strúhala na mixéri a otvorila poklop, neubránila som sa slzám/a pridala som 2 lyžice celej rasce...
- všetko som pomiešala, zaliala nálevom a nechala stáť v náleve 3 hod. nálevu je iba toľko, že cvikla je iba ponorená v náleve,nálev nie je nad cviklou...
- po troch hodinách som cviklu naložila do pohárov...
- v pohári je to takto..
- poháre som zatvorila a dala sterilizovať na 80st. 15min.. vysterilizované poháháre som vybrala z hrnca a zakryla mokrou útierkou...