Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla s chrenom (aj bez chrenu) (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Sladkokyslá zaváraná cvikla s chrenom, môže sa spraviť aj bez chrenu. Recept používame v rodine niekoľko desaťročí.

Suroviny

Postup

  1. Postup prípravy je rovnaký pri obidvoch verziách zavárania. V posledných rokoch zavarám cviklu s menším množstvom cukru s chrenom, aj bez pridania chrenu.
  2. Uvarenú, očistenú a vychladenú cviklu nastrúham na slzy ako jablká. (Kto chce, môže cviklu nastrúhať aj ako mrkvu na menšie slzičky.) Množstvo meriam pomocou litrovej odmerky. V prípade potreby si podľa množstva uvarenej a nastrúhanej cvikly upravím (prerátam) potrebné množstvá surovín na prípravu nálevu.
  3. Z vody, cukru, soli, rasce, octu uvarím nálev a do uvareného ešte horúceho pridám polievkovú lyžicu čerstvého nastrúhaného chrenu. Hneď vlejem do pripravenej cvikly a riadne premiešam. Chvíľu nechám stáť a ochutnám. Množstvo strúhaného chrenu si pridám podľa vlastnej chuti. Ak nemáte čerstvý chren, môžete pridať sterilizovaný. Kto nechce do cvikly chren, nemusí ho pridať.
  4. Vymiešanú zmes cvikly aj s nálevom naložím do sklenených fliaš, trochu natlačím. Na vrchu nechávam šťavu asi 1 cm. Uzatvorím vrchnákmi. Vložím do hrnca so studenou vodou.
  5. Varím – sterilizujem 15 minút od zovretia vody. Potom vyberiem a poháre uložím naopak – vrchnákmi dole (pre kontrolu, či netečie), nechám vychladnúť.