Pstruh

Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a so zemiakovými lokšami

Autor receptu: redakcia

5
porcií
60 minút
príprava

Postup

  1. Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe, najlepšie deň vopred. Olúpeme ich, nastrúhame na jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Pridáme vajce a soľ. Krátko zľahka prepracujeme, cesto trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyvaľkáme placku asi 0,5 cm hrubú a formičkou vykrajujeme kolieska. Opekáme ich z oboch strán na malom množstve masti dozlatista. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
  2. Časť húb (1/3) nakrájame na hrubšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame najemno a restujeme na oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a restujeme. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou, až sa voda z húb odparí. Až teraz pridáme 5 vajec, miešame, praženica nesmie byť vysušená. Ochutíme a doplníme nasekanou pažítkou. Ostatné celé huby ugrilujeme alebo upečieme v rúre. Naplníme hubovo–vaječnou zmesou.
  3. Filety z ryby zbavíme šupín. Potom ich prekrojíme na polovicu. Na dno panvice alebo kastrólika nasypeme piliny, prikryjeme alobalom, poprepichujeme vidličkou a potrieme olejom. Na alobal dáme pripravené filety a prikryjeme ich opäť alobalom alebo pokrievkou. Takto sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu dáme na sporák na mierny príkon alebo mierny oheň. Hneď ako zacítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Alobal odstránime a filety pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a osolíme morskou soľou. Ryba musí ostať šťavnatá. Ak chceme kožu na rybe chrumkavú, tak ju na rozpálenej panvici kožou dole veľmi rýchlo opečieme.
  4. TIP: Ak zemiaky na lokše neuvaríme deň vopred, môžeme ich aj v celku upiecť tak, že ich do polovice narežeme a na 200 °C upečieme domäkka. Cez rez bude unikať para (odparí sa voda zo zemiakov) a tak cesto nebude potom rednúť. Z upečenej dužiny bude aj chuť zemiakov a hotových placiek oveľa intenzívnejšia.