Pstruh
Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a so zemiakovými lokšami
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe, najlepšie
deň vopred. Olúpeme ich, nastrúhame na
jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Pridáme
vajce a soľ. Krátko zľahka prepracujeme, cesto
trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom
vyvaľkáme placku asi 0,5 cm hrubú a formičkou
vykrajujeme kolieska. Opekáme ich z oboch strán na malom
množstve masti dozlatista. Pred podávaním ich
ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
- Časť húb (1/3) nakrájame na hrubšie
kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame najemno
a restujeme na oleji. Pridáme huby, osolíme,
okoreníme a restujeme. Potom mierne
podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou, až
sa voda z húb odparí. Až teraz pridáme 5 vajec, miešame, praženica nesmie byť
vysušená. Ochutíme a doplníme nasekanou pažítkou.
Ostatné celé huby ugrilujeme alebo upečieme
v rúre. Naplníme hubovo–vaječnou zmesou.
- Filety z ryby zbavíme šupín. Potom ich
prekrojíme na polovicu. Na dno panvice
alebo kastrólika nasypeme piliny, prikryjeme
alobalom, poprepichujeme vidličkou
a potrieme olejom. Na alobal dáme pripravené
filety a prikryjeme ich opäť alobalom alebo
pokrievkou. Takto sme si pripravili provizórnu
udiareň. Panvicu dáme na sporák na mierny
príkon alebo mierny oheň. Hneď ako zacítime
vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Alobal
odstránime a filety pokvapkáme kvalitným
olivovým olejom a osolíme morskou soľou.
Ryba musí ostať šťavnatá. Ak chceme kožu na
rybe chrumkavú, tak ju na rozpálenej panvici
kožou dole veľmi rýchlo opečieme.
- TIP: Ak zemiaky na lokše neuvaríme deň vopred,
môžeme ich aj v celku upiecť tak, že ich do
polovice narežeme a na 200 °C upečieme
domäkka. Cez rez bude unikať para (odparí
sa voda zo zemiakov) a tak cesto nebude
potom rednúť. Z upečenej dužiny bude aj
chuť zemiakov a hotových placiek oveľa
intenzívnejšia.
|