Zasnežená ružičková polievka s mäsovými guľkami (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Ďalšia kelofka pre inšpiráciu... z ružičkového kelu, s mäsovými guľkami z klobáskového a kuracieho mäsa (tieto mäsové guľky možno využiť aj v iných jedlách), zasnežená našťastie len poeticky, je nabielo po kyslej smotane. Zelenina, mäso a jemná kyselkavá chuť doplnená cesnakom a majoránkou.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si mäsové guľky z klobáskovej zmesi a kuracieho mäsa.
  2. Mäso pomelieme.
  3. Pridáme k nemu žĺtok a strúhanku (1 žĺtok na toto množstvo mäsa stačí. Ak by sme predsalen upotrebili celé vajíčko, minieme viac strúhanky - asi 3 PL). Zmes už neochucujem (klobásková zmes už ochutená je).
  4. Zo zmesi vytvarujeme guľky asi vo veľkosti vlašského orecha. Obalíme ich v hladkej múke.
  5. Z ružičkového kelu odstránime prípadné nepekné vonkajšie listy, umyjeme a zospodu do kríža narežeme.
  6. Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame (zemiaky som tentokrát krájala nie na kocky, ale rozkrojila po dĺžke a potom na plátky ako "D" - aj pri varení s naším predškolákom môžme cvičiť písmenká :-) , mrkvu na kolieska).
  7. Do vriacej vody (asi 1,2 l) dáme variť kelové ružičky spolu s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením. Asi po 5 min pridáme zemiaky, mrkvu, mäsové guľky, soľ a varíme ešte asi 15 min.
  8. Očistenú cibuľa nastrúhame na hrubých očkách a cesnak najemno.
  9. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku.
  10. Pridáme postrúhanú cibuľu a cesnak, chvíľu opražíme.
  11. Zalejeme studenou vodou (asi 150 ml), rozmiešame a vlejeme do polievky za stáleho miešania.
  12. Kyslú smotanu rozmiešame v troche polievky.
  13. Vlejeme do hrnca a prevaríme.
  14. Dochutíme prípadne soľou, čiernym mletým korením. Vypneme. A pridáme v dlaniach "rozomletú" majoránku. A veru niet nad domácu :-)