Zasnežená ružičková polievka s mäsovými guľkami (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Ďalšia kelofka pre inšpiráciu... z ružičkového kelu, s mäsovými guľkami z klobáskového a kuracieho mäsa (tieto mäsové guľky možno využiť aj v iných jedlách), zasnežená našťastie len poeticky, je nabielo po kyslej smotane. Zelenina, mäso a jemná kyselkavá chuť doplnená cesnakom a majoránkou.
Postup
- Pripravíme si mäsové guľky z klobáskovej zmesi a kuracieho mäsa.
- Mäso pomelieme.
- Pridáme k nemu žĺtok a strúhanku (1 žĺtok na toto množstvo mäsa stačí. Ak by sme predsalen upotrebili celé vajíčko, minieme viac strúhanky - asi 3 PL). Zmes už neochucujem (klobásková zmes už ochutená je).
- Zo zmesi vytvarujeme guľky asi vo veľkosti vlašského orecha. Obalíme ich v hladkej múke.
- Z ružičkového kelu odstránime prípadné nepekné vonkajšie listy, umyjeme a zospodu do kríža narežeme.
- Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame (zemiaky som tentokrát krájala nie na kocky, ale rozkrojila po dĺžke a potom na plátky ako "D" - aj pri varení s naším predškolákom môžme cvičiť písmenká :-) , mrkvu na kolieska).
- Do vriacej vody (asi 1,2 l) dáme variť kelové ružičky spolu s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením. Asi po 5 min pridáme zemiaky, mrkvu, mäsové guľky, soľ a varíme ešte asi 15 min.
- Očistenú cibuľa nastrúhame na hrubých očkách a cesnak najemno.
- Z masla a múky urobíme svetlú zápražku.
- Pridáme postrúhanú cibuľu a cesnak, chvíľu opražíme.
- Zalejeme studenou vodou (asi 150 ml), rozmiešame a vlejeme do polievky za stáleho miešania.
- Kyslú smotanu rozmiešame v troche polievky.
- Vlejeme do hrnca a prevaríme.
- Dochutíme prípadne soľou, čiernym mletým korením. Vypneme. A pridáme v dlaniach "rozomletú" majoránku. A veru niet nad domácu :-)