Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi fotorecept

taponapo - fotkataponapo, 19. marca 2013
Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept)
Foto: taponapo

S priateľkou sme si spravili baklažán na vlastný spôsob, bez pozretia nejakého receptu. Takže sme nevedeli, že baklažán sa necháva vyplakať a podobné vychytávky Zobraziť celý popisS priateľkou sme si spravili baklažán na vlastný spôsob, bez pozretia nejakého receptu. Takže sme nevedeli, že baklažán sa necháva vyplakať a podobné vychytávky :) Aj tak nám chutilo, čo je podľa mňa hlavné.

2
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
125 g
1 ks
5 dkg
6 ks
2 ks
5 dkg




Postup

  1. 1

    Umyjeme si zemiaky so šupkou a nakrájame ich na štvrťky. Baklažán prekrojíme na polovicu a vylúpneme vnútro.

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme si mrkvu (prípadne ďalšiu zeleninu podľa chuti - my sme dali ešte jednu paradajku) a spolu so zemiakmi ju dáme na plech. Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a osolíme podľa chuti a premiešame rukami, nech sa korenie dostane všade. Na plech dáme aj baklažán a zopár šampiónov.

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si urobíme zmes, ktorou naplníme baklažán a šampióny. Na panvici si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kocky šunky a na drobno nakrájané šampióny. Pražíme asi 5 minút, pričom pred koncom celú zmes okoreníme (čierne mleté, grilovacie) a osolíme podľa potreby.

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Touto zmesou naplníme baklažán aj šampióny...

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A navrch dáme postúhaný syr. Kto nemá rád úplne spečený syr, tak ten syr môže na baklažán pridať asi po 20 minutách pečenia.

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech dáme do rozohriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Baklažán a šampióny vyberieme a zemiaky necháme piecť ešte ďalších 10 minút.

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver si už len všetko naložíme na tanier a vychutnáme si to.

    Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
veľmi dobré. aj ja by som pridala bylinky, baklažán sa kamaráti s bazalkou, cesnakom... ani ja nenechávam baklažán vyplakať a vždy bol dobrý.
evanaaa
Páči sa mi už len ten obrázok, krásne opečené......a baklažán vyplakať asi začali dávať novodobí kuchári. Moja mama nám ho vyprážala ešte pred pár desaťročiami a nikdy to nerobila, vlastne ani netušila, žeby niečo také mala robiť. Nakrájala asi 1 cm plátky, posolila a hneď obalila v trojobale.
evanaaa
Už som si to aj uložila. Ja som piekla zeleninu podobne, len baklažán som neplnila a pridala som aj paštrnák. Chrúmala som to len tak, bez ničoho, tým grilovaním to malo prirodzene sladkavú chuť.
ethanel
Podobne robievam aj ja, ak nevadi tak pridam moju variantu, baklazan vydlabat,nakrajat, spente cibulku s cesnakom, pridajte baklazan a jemne oprazte, vsetko vlozime do misky, pridame namocenu zemlu, opecenu slaninku, cerstvu petrzlenovu vnat, udusene hriby a premiesame, dochutime solou a ciernym mletym korenim a dame zapiect, pred podavanim este posypte syrom a sup pod gril...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia