Zapekané palacinky na slano - so špenátom a tvarohom

janikbj - fotkajanikbj, 27. apríla 2012
Zapekané palacinky na slano - so špenátom a tvarohom
Foto: janikbj

Môj tip: keď sa už odhodlám piecť palacinky, snažím sa napiecť do zásoby a zamraziť. Potom ich mám v pohotovosti na takýto rýchly obed Zobraziť celý popisMôj tip: keď sa už odhodlám piecť palacinky, snažím sa napiecť do zásoby a zamraziť. Potom ich mám v pohotovosti na takýto rýchly obed (palacinky pečiem neutrálne, bez cukru, len so štipkou soli, tak sú použiteľné na sladko i na slano)

Suroviny

  (alebo kombinácia hladká + celozrnná)
 (+ trocha perlivej minerálky, asi 1 PL oleja)
  čerstvý alebo mrazený listový
250 g
400 g




Postup

  1. 1

    Podľa osvedčeného obľúbeného receptu si upečieme palacinky (slané). Ja robím vždy od oka (cca 2-3 vajíčka, asi 0,5l mlieka, trochu perlivej minerálky, asi lyžica oleja, štipka soli a toľko múky, aby bolo cesto tak akurát. nechám postáť asi pol hodinky a pečiem palacinky). Na plnku si na troche oleja speníme cibuľu, pridáme čerstvý alebo mrazený listový špenát, trošku podlejeme a prikryté dusíme. trvá to len chvíľku. ochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Tvaroh si vymiešame s kyslou smotanou (smotanu budeme potrebovať aj na potretie vrchu palaciniek). Osolíme. Palacinky natrieme tvarohovou plnkou, na ňu dáme udusený špenát a stočíme. Ukladáme do hlbšej zapekacej nádoby vystlanej papierom na pečenie (alebo potretej olejom). Vrch palaciniek potrieme kyslou smotanou a dáme do rúry zapiecť na cca 20min.

  2. 2

    Tip: namiesto špenátu môžeme použiť aj medvedí cesnak. Kyslú smotanu odporúčam 18%-nú, ale môžete použiť aj inú. Palacinky môžete naukladať v 1 vrstve alebo vo viacerých, bude to krajšie na reze. Pred krájaním nechajte chvíľu postáť.

    Zapekané palacinky na slano - so špenátom a tvarohom - obrázok 2

Diskusia k receptu

janikbj
@babbu , ďakujem za vyskúšanie a som veľmi rada, že chutilo :-) krásny jarný večer prajem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia