Zapekané domáce fliačky s oškvarkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Niet nad domáce čerstvé cestoviny, dajú sa pripraviť na sladko i na slano na veľa spôsobov, teraz som pripravila domáce fliačky a pretože je čas zabíjačiek, spravila som ich s domácimi oškvarkami a zapiekla.

2
porcie
30 minút
príprava
3-4 minút
na 100 °C

Postup

  1. Z múky a 2 vajec som vymiesila tuhšie cesto, ktoré som pomúčila na povrchu na pomúčenej doske prikryla hrnčekom a nechala som ho asi 30 minút odpočívať, údaj o spotrebe múky je len orientačný, je závislý na veľkosti vajec a koľko múky vajcia pojmú, kým dosiahneme požadovanú konzistenciu, rovnako je závislý od kvality použitej múky.
  2. Cesto som rozvaľkala na hrúbku stebla - asi 1 mm a nechala som ho voľne preschnúť na doske - asi 1 hodinu.
  3. Zatiaľ som na rozohriatej domácej masti orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita,...
  4. ....pridala som posekané domáce oškvarky a opražila som ich do hneda,...
  5. ...pridala som sladkú mletú červenú papriku papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť a pripravenú zmes som nechala vychladnúť.
  6. Rozvaľkané a preschnuté cesto som pokrájala na približne rovnaké pásy šírke asi 5 cm, každý jeden som posypala múkou, aby sa pri krájaní nezlepili, pokládla som ich na seba,...
  7. ...pokrájala som ich na štvorce o strane cca 1 cm, rozprestrela som ich na doske a nechala som ich ešte asi 30 minút znovu preschnúť.
  8. Zatiaľ som vo vysokom hrnci priviedla do varu dostatočné množstvo osolenej vody, do vriacej vody som dala pripravené fliačky, občas premiešala, ked vyplávali na povrch, varila som ich asi 4 minúty, scedila som ich, nechala dobre odkvapkať od vody, ja ich nepreplachujem studenou vodou, lebo neprepláchnuté majú lepšiu chuť,...
  9. ...dala som ich do pekáčika s rozpustenou domácou masťou, premiešala, aby sa nezlepili, pridala som pripravenú cibuľovo - paprikovo - oškvarkovú zmes, ...
  10. ...dobre som všetko spolu premiešala...
  11. ..a nechala som fliačky odokryté ešte zapiecť asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov C, kým okraje fliačkov neboli troška chrumkavé a do hneda.
  12. Horúce oškvarkové fliačky som nabrala na tanier a podávala som k nim domácu čalamádu.
  13. záber zblízka: my máme veľmi radi tieto oškvarkové fliačky, zapečenie im dodá výraznejšiu a lepšiu chuť, robievam ich v zime, ked mám suroviny z domácej zabíjačky, dobre nám teraz v zime padlo, bola to výborná zmena po mnohých mäsitých ťažkých jedlách, jedlo je veľmi chutné a rýchlo hotové, dúfam, že som vás inšpirovala k príprave tejto obyčajnej, ale výbornej sedliackej pochúťky - prajem vám Dobrú chuť:-)