Zapekané cuketové kolieska so syrom a s čiapočkou z paradajky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Zachutili nám zeleninové jedlá, mali sme na večeru ako rýchle a chutné jarné jedlo, môže
byť aj ako obed alebo veľmi chutné teplé predjedlo či jednohubka. a pohostenie pre
návštevu.
15 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Cuketu som umyla, odkrojila konce a neošúpanú som ju pokrájala na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, prepláchla studenou vodou a nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody.
- Zatiaľ som pokrájala umyté strapcové cherry paradajky na polovičky, tie budú tvoriť akoby klobúčik na cuketových kolieskach, môžete použiť aj iné paradajky, nastrúhala som syr ementál,...
- ...do misky som prelisovala strúčiky cesnaku a premiešala s olejom,...
- ...vytrela som pekáčik jemne olejom pomocou štetca - mašľovačky, rozložila som na olej osolené kolieska cukety,...
- ...ktoré som mašľovačkou potrela zmesou oleja s cesnakom,...
- ...povrch koliesok som posypala hromádkami nastrúhaného ementálu,...
- ... na syr som položila na polovicu prekrojené strapcové cherry paradajky,...
- ...vložila som pekáčik do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som 20 minút, kým sa syr nezapiekol a mierne rozpustil, zatiaľ sa uvarili i nové zemiaky.
- Podávala som horúce s uvarenými novými zemiakmi, preliatymi rozpusteným maslom a posypanými petržlenovou vňaťou, ktorou som posypala aj klobúčiky z paradajok, určite by bola skvelá aj čerstvá bazalka, mám len mrazenú.
- Je to výborná rýchla večera či obed, ale aj skvelé teplé predjedlo alebo teplá slaná chuťovka s čerstvým pečivom i výborné pohostenie k vínku.