Zapekané cuketové kolieska so syrom a s čiapočkou z paradajky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zachutili nám zeleninové jedlá, mali sme na večeru ako rýchle a chutné jarné jedlo, môže byť aj ako obed alebo veľmi chutné teplé predjedlo či jednohubka. a pohostenie pre návštevu.

15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu som umyla, odkrojila konce a neošúpanú som ju pokrájala na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, prepláchla studenou vodou a nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody.
  2. Zatiaľ som pokrájala umyté strapcové cherry paradajky na polovičky, tie budú tvoriť akoby klobúčik na cuketových kolieskach, môžete použiť aj iné paradajky, nastrúhala som syr ementál,...
  3. ...do misky som prelisovala strúčiky cesnaku a premiešala s olejom,...
  4. ...vytrela som pekáčik jemne olejom pomocou štetca - mašľovačky, rozložila som na olej osolené kolieska cukety,...
  5. ...ktoré som mašľovačkou potrela zmesou oleja s cesnakom,...
  6. ...povrch koliesok som posypala hromádkami nastrúhaného ementálu,...
  7. ... na syr som položila na polovicu prekrojené strapcové cherry paradajky,...
  8. ...vložila som pekáčik do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, piekla som 20 minút, kým sa syr nezapiekol a mierne rozpustil, zatiaľ sa uvarili i nové zemiaky.
  9. Podávala som horúce s uvarenými novými zemiakmi, preliatymi rozpusteným maslom a posypanými petržlenovou vňaťou, ktorou som posypala aj klobúčiky z paradajok, určite by bola skvelá aj čerstvá bazalka, mám len mrazenú.
  10. Je to výborná rýchla večera či obed, ale aj skvelé teplé predjedlo alebo teplá slaná chuťovka s čerstvým pečivom i výborné pohostenie k vínku.