Zapekané bezlepkové špagety zo špagetovej tekvice
Autor receptu: eva53
Tento rok sa u nás nedarí cuketám, ale špagetová tekvica rastie bujne do krásy a z
jednej rastlinky sa ujde známym aj susedovým sliepočkám. Bola som dosť sklamaná,že som nenašla skoro žiadne recepty na prípravu, tak som zaexperimentovala a výsledok pochválili všetci konzumenti. 3 zo 4 si hneď pridali nášup, ja som bola medzi nimi. Recept venujem dcérkinej kamarátke Andrejke, ktorej sa jedna tekvička ušla tiež a z očí som jej vyčítala, že doma asi nebudú vedieť ako ju pripraviť.
8 porcií |
15 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- špagetovú tekvicu prekrojíme na polovicu, lyžicou vydlabeme prostriedok . Nečistíme, aj so šupkou vložíme do hrnca a varíme 10 minút vo vode.
- Ja som použila 6-litrovú kuchtu, do ktorej som vliala deci vody, dala na plyn na plný výkon a nechala syčať cca 5 minút. Nechala som "vyfučať" tlak , tlakový hrniec som otvorila a pretože tekvička veľmi dobre voňala a trocha sa scvrkla, tak som sa rýchlo rozhodla a postup zopakovala aj s druhou tekvičkou.
- po vybratí som ich ešte horúce zobrala do chňapky a takto vydlabala, odtiaľ je názov špagetová tekvica - manžel sa divil, ako som ich tak pekne nastrúhala. Dostala som pochvalu vďaka matke prírode :-)
- suroviny sa chceli zahrať na modelky a odfotiť sa, paradajky to zmeškali ,smola. Nakoniec sa syry pobili a zvíťazil slovenský Volovec nad pripraveným sloveským údeným salámovým. Keby vedel, že pôjde pod strúhadlové nože, rozmyslel by si to.
- do oválneho pekáča z janského skla som uložila polovičku vydlabanej špagetky , nesolila som (dobre som spravila) a poprášila kockami údeného mäsa, ktoré mi pred týždňom skočili do nákupného košíka a čakali na svoju premiéru v našej rodine.
- troška postrúhaného Volovca
- navrch druhá špagetová tekvica ,nasledovala slovenská kyslá pochúťková smotana a po nej druhá taká istá, nech má premiéra šmrnc.Nakoniec mleté čierne korenie
- a hodne strúhaného syra
- a na takejto teplote som ju piekla takto dlho
- ej, veru bola nad očakávanie dobrá, tá troška údeného a syr........no vyskúšajte