Zapekaná brokolica s mandľami

Autor receptu: martinis

Brokolica zapekaná so zemiakmi, syrom a voňavými chrumkavými mandľami po taliansky.

1
porcia
50 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Postup

  1. Zapekané jedlá sa v mojom menu vyskytujú dosť často, pretože zapekanie je jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Nepotrebujeme veľa tuku, nezašpiní sa veľa riadu, možno použiť všetky možné suroviny a výsledok je vždy chutný, voňavý a skrátka dokonalý :)
  2. Dnes som si pripravil večeru v talianskom štýle - brokolicu zapečenú so zemiakmi, výborným syrom a kúskami mandlí. Nie je to tá klasická, fádna brokolica so zemiakmi, vajíčkom a šunkou - toto je svižná, farebná a chutná večera pre jedného. Ráčte vyskúšať ;)
  3. Základom je hrsť plná zemiakov - mne tam vošli štyri. Všetky očistíme, umyjeme a postavíme väčší hrniec s osolenou vodou na sporák. Zapneme na najvyšší plameň. Kým sa voda zohrieva, zemiaky pokrájame na ľubovoľne veľké kúsky, úplne od oka, aké máte radi. Až sú pripravené, dáme ich do vody na 15 minút.
  4. Druhou v poradí je zelená fešanda brokolica. Opláchneme ju, rozoberieme na ružičky, hlúb zbavíme hrubej kôry a taktiež nakrájame. Po 10 minútach varenia zemiakov kúsky brokolice pridáme do hrnca a dovaríme posledných 5 minút.
  5. Kým sa zelenina varí v hrnci, menšiu zapekaciu misu vymastíme olejom. Do misky nalejeme štvrť litra mlieka, nastrúhame 75 g syra (ideálne parmezánu), osolíme odvážnou štipkou soli a mletým čiernym korením. Nemal by chýbať muškátový oriešok, ten som však už nemal, tak som ho jednoducho vynechal. Dobre premiešame.
  6. Zemiaky a brokolicu scedíme, premiešame, osolíme a vsypeme do zapekacej misy. Rovnomerne zalejeme syrovou zmesou a povrch voľne posypeme rozpolenými mandľami, ktoré dodajú tomuto v podstate veľmi jednoduchému jedlu úplne nový rozmer. Potom šupneme do rúry na 25 minút zapiecť pri 175 stupňoch celzia.
  7. Hotovú večeru vytiahneme, necháme troška vychladnúť a ozdobíme lístkami bazalky. Môžeme si uvariť aj dobrý a ovocný čaj a vychutnať si večer :-)