Zapečený ružičkový kel s chrumkavou zemiakovou krustou (fotorecept)
Autor receptu: mataaa
Inšpirácia na internete, dúfam, že vám bude rovnako chutiť ako nám.
4 porcie |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Ružičkový kel si očistíme od vrchných lístkov, umyjeme a dáme variť do posolenej vody cca. 5 min.
- Po uvarení ho dáme do vymastenej zapekacej misy v jednej vrstve - množstvo teda nechávam na vás, podľa velkosti misy. Ja som mala 20x28 cm a vyšlo mi ho asi 500-600 g v surovom stave.
- Očistíme si zemiaky a surové ich nastrúhame na veľkých očkách. Množstvo asi toľko, koľko dáte kelu. Zemiaky rozdelíme na jednu a dve tretiny.
- Do tých 2/3 pridáme 200g sladkú smotanu, soľ, eventuálne vegetu (alebo solčanku) a zamiešame.
- Túto zmes navrstvíme na a pomedzi ružičkový kel a dáme do rúry na 180 stupňov 30 minút zapiecť.
- Medzitým si na viackrát na oleji vysmažíme zvyšné posolené zemiaky (nesolíme dopredu, aby nepustili šťavu). Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
- Vzniknutú krustu uložíme na predpečený kel so zemiakmi a vložíme späť do rúry ešte 10-15 minút dopiecť.
- Podávame so šalátom alebo zeleninou ako hlavné jedlo, alebo teplú večeru. Dobrú chuť.