Zapečený ružičkový kel s chrumkavou zemiakovou krustou (fotorecept)

Autor receptu: mataaa

Inšpirácia na internete, dúfam, že vám bude rovnako chutiť ako nám.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ružičkový kel si očistíme od vrchných lístkov, umyjeme a dáme variť do posolenej vody cca. 5 min.
  2. Po uvarení ho dáme do vymastenej zapekacej misy v jednej vrstve - množstvo teda nechávam na vás, podľa velkosti misy. Ja som mala 20x28 cm a vyšlo mi ho asi 500-600 g v surovom stave.
  3. Očistíme si zemiaky a surové ich nastrúhame na veľkých očkách. Množstvo asi toľko, koľko dáte kelu. Zemiaky rozdelíme na jednu a dve tretiny.
  4. Do tých 2/3 pridáme 200g sladkú smotanu, soľ, eventuálne vegetu (alebo solčanku) a zamiešame.
  5. Túto zmes navrstvíme na a pomedzi ružičkový kel a dáme do rúry na 180 stupňov 30 minút zapiecť.
  6. Medzitým si na viackrát na oleji vysmažíme zvyšné posolené zemiaky (nesolíme dopredu, aby nepustili šťavu). Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
  7. Vzniknutú krustu uložíme na predpečený kel so zemiakmi a vložíme späť do rúry ešte 10-15 minút dopiecť.
  8. Podávame so šalátom alebo zeleninou ako hlavné jedlo, alebo teplú večeru. Dobrú chuť.